Shokki, sittenkin

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Vaikka kansanäänestyksen asetelma tiedettiin äärimmäisen täpäräksi, oli EU-eron toteutuminen sittenkin se vaihtoehto, johon oli vähemmän henkisesti valmistauduttu.

Vielä ääntenlaskennan alkaessa jopa intohimoinen brexitin kannattaja, UKIPin puheenjohtaja Nigel Farage antoi lausuntoja tappiotunnelmissa: kyllä ”sota” lopulta voitettaisiin, vaikka tämä yksittäinen kamppailu nyt hävittäisiin.

Monelle toisenlaista vaalitulosta odottaneelle britille yksi suurimmista järkytyksistä olikin herätä aamuun, jossa populistijohtaja Farage antaa haastatteluita vaalivoittajana.

Nigel Faragen persoona ja poliittinen linja jakavat kansalaisia. Siksi häntä ei haluttu virallisen, Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin johtaman erokampanjan parrasvaloihin. Silti Farage ja populistinen UKIP-puolue kuuluvat kiistatta vaalin voittajiin.

Faragen EU-eroa ajava kampanja oli kovasti paljon pidempi kuin muiden: hän on alkuperäisjäsen vuonna 1991 perustetussa puolueessaan, jonka poliittinen päätavoite nyt toteutuva ero on.