Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Mitä iloa on tutkimuksesta, jos sen tuloksista ei piitata?

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 6.4.2016 15:39
Tutkimustyön ja tutkitun tiedon asemaa horjutetaan Suomessa nyt monesta suunnasta. Tieteen ja koulutuksen rahoitusta leikataan ja yliopistojen autonomia kaventuu. Korkeasti koulutettujen tieteentekijöiden liikkumavara omaa työtään koskevissa päätöksissä on käymässä ahtaaksi. Sadat professorit ja muu...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Pieni muistelma virkamiehen uralta. Holkerin hallituksen veropoliittisessa ministeriryhmässä esittelin asuntolainojen korkojen verovähennysjärjestelmää. Tarkoituksenani oli esittää yksi kalvo. Valtiovarainministeri Liikanen totesi tuolloin, ettei koko verouudistuksen käsittelyn yhteydessä ole esitetty tähän mennessä yhtään kalvoa eikä nytkään. Tuolloin ministeri Suominen totesi, että se saattaisikin johtaa siihen, että joku voisi joutua muuttamaan vakiintuneita käsityksiään.

Vai että oikein sukupuolivaikutusten arviointi sivuutettu:)) Hoh, ehkä justiinsa tuosta syystä tutkimustulokset sivuutetaan kun tutkimukset eivät taida olla siellä ytimessä?

Ensiksi pitäisi erottaa tiede epätieteestä. Wikipedia opettaa:

”Karl Popper esitti ensimmäisenä, että teoriaa voitaisiin pitää tieteellisenä vain, jos se periaatteessa voisi olla todistettavissa tutkimuksella vääräksi.”

”Popper käytti falsifiointia demarkaatio-ongelman ratkaisemiseen vetämään rajan tieteellisten ja epätieteellisten teorioiden välille.”

Sukupuolivaikutuksen arviointi voi olla hyödyllistä tai haitallista, muttei tieteellistä, koska mikä tahansa siihen liittyvä lopputulos teorian muodossa ei ole todistettavissa vääräksi. Tämä voi olla syy siihen, ettei kaikkia ”tieteentekijöitä” kuunnella.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt