Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Timo Soini muisti HARDtalkissa, että ihmisissä on naisiakin

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 22.3.2016 13:37
Ulkoministeri Timo Soinille pisteet rohkeudesta. Hän on suostunut toistamiseen BBC:n HARDtalk-ohjelmaan, jonka penkki on hiostava paikka niillekin, jotka puhuvat äidinkielenään englantia. Viimeksi Soini nähtiin ohjelmassa kolmisen vuotta sitten. Soinin pärjääminen toimittaja Stephen Sackurin pihdeis...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Onko Stephen Sackurille jotakin epätavallista siinä, että koalitiohallituksessa jokainen hallituspuolue joutuu tekemään kompromisseja? Brittiläisessä järjestelmässä valta vaihtuu totaalisemmin vuorollaan joko työväenpuolueelle tai konservatiiveille, joten siellä enemmistö pääsee tekemään ”linjakkaampaa” politiikkaa.

Kukaan ei enää kyseenalaista Halla-ahon tuomion yhteensopivuutta länsimaisen sananvapauden kanssa, joten sitä käytetään esteettä lyömäaseena loputtomiin. Brittiläisessä oikeusistuimessa langettava tuomio ei olisi tullut kysymykseenkään Halla-ahon Scripta-blogikirjoituksista, ja Suomessakin tuomio epäloogisuudessaan ja kaksoisstandardeissaan sotii kansan oikeustajua vastaan.

Melko tuoreessa muistissa Isossa-Britanniassa on nykyistä edeltänyt, tosiaan aika harvinainen koalitiohallitus, jossa konservatiivien tahtoon taipuminen tuli, romahtaneen kannatuksen muodossa, kalliiksi liberaalidemokraattiselle puolueelle.

Totta silti on, että ulkomaiselle yleisölle puhuessa on hyvä pitää kirkkaana mielessä se, että he peilaavat kuulemaansa aina siihen, mitä itse politiikasta tietävät. Oma tulkintani on, että hallituskausi kävi liberaalidemokraateille niin kalliiksi kuin kävi juuri siksi, että britit eivät ymmärrä koalitiohallitusten luonnetta tai eivät vain hyväksy, että hallituksessa toimitaan toisin kuin ennen vaaleja luvattiin.

Tyypillisemmissä yhden puolueen hallituksissa, jollainen nytkin täällä UK:ssa on, pääministeri voi ottaa vaaliohjelman hallitusohjelman lähtökohdaksi muiden puolueiden mieltä siihen kysymättä.

Sackurin itsensä uskon, hänen vahvan kv-politiikan kokemuksensa vuoksi, kyllä tuntevan poliittisten järjestelmien eroja. Toki hallituspuolueiden edustajille poliittiseen väriin katsomatta olisi Suomessakin relevanttia esittää tiukkoja kysymyksiä siitä, miten hyvin puheet ja teot ovat linjassa. Tämän kysyminen ja valtaa pitävien tiukoille laittaminen muutenkin on demokratiassa tietysti kriittisen median ydintehtviä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt