Populistit nousivat Euroopassa valtaan – so what?

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Populistipuolueet ovat vahvistaneet asemiaan monissa Euroopan maissa. Osassa niistä populistit ovat Suomen tapaan myös hallituksessa. Siksi myös tutkijat ovat nyt siirtyneet kysymään, mitä populistipuolueiden valtaannoususta seuraa.

Tuoreessa European Policy Center -ajatuspajan raportissa kysymykseen tartutaan Euroopan ulkopolitiikan näkökulmasta.

Millainen vaikutus vasemmisto- ja oikeistopopulismin nousulla on ollut Euroopan unionin ulkosuhteisiin? Ovatko voimistuneet populistiset liikkeet kyenneet vaikuttamaan Euroopan maiden keskinäisiin suhteisiin tai niiden ulkosuhteisiin?

 

Politiikan ”häiriköillä” (’troublemakers’) viitataan politiikan perinteistä poljentoa haastaviin liikkeisiin, joita syntyy niin oikealla kuin vasemmalla. Niiden politiikkaan jättämä jälki voi olla myönteinen tai kielteinen, joskus se on molempia.