Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Antakaas pojat kun isoäiti näyttää

Blogit Ylämaan kettu 7.3.2016 13:47
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Tietään Yhdysvaltojen presidentinvaalin ehdokkaaksi raivaava Donald Trump antoi taannoisessa tv-väittelyssä ymmärtää, että hänen housuistaan löytyy muutakin kuin vetoketju.

Trump kanssaehdokkaineen sanoi republikaanien kiihkeäksi yltyneessä debatissa monenlaista muutakin. Aivan kaikesta ei yhteen ääneen huutamiselta kuitenkaan saanut selvää.

Demokraattien presidenttiehdokkuudessa kiinni oleva Hillary Clinton reagoi kilpailevan leirin väittelyyn jakamalla Facebookissa kaksi rinnakkaista videopätkää.

Toisessa niistä Trump, Ted Cruz ja Marco Rubio väittelevät käsiään huiskien. Videon tekstitys kuuluu: käsittämätöntä huutamista. Toisessa videoista tyyni Clinton kuuntelee kyllästyneenä päätä käteensä nojaten.

Clintonin kampanjan viesti on, että kokenut valtionainen on tuollaisen melskaamisen yläpuolella.

 

Twitterissä Hillary Clinton esittelee olevansa ”vaimo, äiti ja isoäiti”. Nämä ovat siis ne kolme ensimmäistä asiaa, jotka entinen Yhdysvaltojen ulkoministeri ja senaattori haluaa itsestään kertoa.

Mukana on myös sana ”FLOTUS”, lyhenne sanoista, jotka viittaavat Yhdysvaltojen presidentin vaimoon (The First Lady of the United States).

Ja hullummaksi vain menee – Clinton myös kertoo olevansa hiustyylien ikoni ja housupukufani!

 

Naispoliitikot ympäri maailman ovat taistelleet vuosikymmeniä, jotta heidät nähtäisiin itsenäisinä, miesten kanssa tasavertaisina vallankäyttäjinä.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet median olevan paljon kiinnostuneempi nais- kuin miespoliitikkojen perheistä ja ulkomuodosta. Menestyvänkin naisen riskinä on jäädä puolisonsa varjoon.

Hillary Clintonin tapa kuvata itsensä Twitter-esittelyssä sisältää pähkinänkuoressa sen, miten kampanja on ehdokkaansa aseman vaalissa tulkinnut ja millaista Hillary Clintonia se äänestäjille myy.

Älykkäille kampanjoille ominaiseen tapaan ehdokas nostaa itse kissan pöydälle. Hän viestittää olevansa valmis ottamaan aloitteen asioissa, joilla häntä on lyöty, ja tarvittaessa nauramaankin niille.

Seksiskandaalien sävyttämä avioliitto Yhdysvaltojen entisen presidentin Bill Clintonin kanssa kuuluu näihin.

 

Politiikkoina naiset joutuvat edelleen kamppailemaan stereotypioita vastaan.

Politiikassa menestymisen uskotaan edellyttävän kovia kyynärpäitä, kanttia ja jopa häikäilemättömyyttä. Miehissä niitä uskotaan löytyvän luonnostaan, naisilla on asiassa enemmän todisteltavaa.

Siis muilla naisilla kuin Hillary Clintonilla.

Hänen kampanjansa ilmeisesti katsoo, että asia on nyt päinvastoin: pehmeän puolen korostaminen on tarpeen. Clinton onkin jo ehtinyt toivoa politiikkaan enemmän rakkautta ja hyväntahtoisuutta.

 

Puolison, äidin ja isoäidin roolit yhdistävät suurta osaa naisista etniseen taustaan, puoluekantaan ja varakkuuteen katsomatta. Huolehtivan maan äidin roolia tavoitteleva Clinton haluaakin esiintyä kaikista etnisistä taustoista olevien lasten ja naisten puolestapuhujana.

Huteja on kuitenkin jo sattunut. Viime vuoden lopulla Clintonin presidenttikampanjan sivuilla jaetussa jutussa kerrottiin, mitä yhteistä Clintonilla on ”sinun isoäitisi kanssa”.

Pyrkimyksenä vedota latinoäänestäjiin englannin kielen isoäitiin viittaava grandmother-sana oli kuitenkin korvattu espanjan sanalla abuela.

Seurasi kritiikin aalto, sillä moni koki, ettei etuoikeutetun, valkoisen poliittisen eliitin edustajan ollut sopivaa rinnastaa itseään latinotaustaisiin, aivan erilaisten vaikeuksien kanssa kamppaileviin isoäiteihin.

 

Ammattipoliitikoille on ollut viime aikoina vain vähän kysyntää. Tämä on Hillary Clintonin kampanjan suuri rasite ja yksi keskeisistä Donald Trumpin vetovoimatekijöistä. Vaikka Clinton olisi ensimmäinen nainen maansa presidenttinä, häntä ei nähdä muutosvoimana vaan ummehtuneena poliittisen eliitin edustajana.

Mitä likaisemmaksi republikaanien esivaali käy, sitä enemmän Clinton tulee korostamaan sovittelua, viisautta ja lempeyttä. Isoäideistä on tosielämässä tietysti moneksi. Mainitut ominaisuudet sopivat kuitenkin hyvin yhteen stereotyyppisen isoäitikuvan kanssa.

Isoäitiydessä, ryyditettynä ripauksella kansanomaisuutta, tiivistyy se, mitä kovapintaiseksi eliitin edustajaksi tulkitun valtionaisen ehdokasimago nyt kaipaa. Vaikka äitiys ja isoäitiys eivät ole varsinaisia poliittisia meriittejä, ne ovat perhekeskeisessä amerikkalaisessa kulttuurisessa arvostettuja rooleja.

Clintonin kannattaa vetää niitä suojakseen ennen kovimman koitoksen alkamista.