Brexit - tärpit kampanjoiden seuraamiseen

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Britannian mahdollisessa EU-erossa Brexitissä on paljon pelissä niin saarivaltakunnassa kuin muualla Euroopassa. Olipa itse asiasta mitä mieltä tahansa, niin politiikan seuraajille luvassa on jännittävä kevät.

Koska asia ratkaistaan kansanäänestyksellä, tulevat kampanjoissa näkymään juuri tällaiselle vaalille ominaiset piirteet. Leirejä on periaatteessa vain kaksi, eivätkä ne täysin noudattele puolueiden rajoja.

EU:n jäsenenä jatkamista kannattavien asiaa ajava, puoluerajat ylittävä Britain Stronger in Europe tulee todennäköisesti saamaan virallisen kampanjan statuksen. Kampanjan sanoma on, että Britannia on vahvempi, turvallisempi ja menestyksekkäämpi EU:n sisällä kuin sen ulkopuolella.

Sen sijaan siitä, mikä jo perustetuista eroa ajavista kampanjoista saa vastaavan virallisen kampanjan aseman, vielä kilpaillaan.

Eroa vaativa Vote Leave -kampanja moittii EU:ta byrokraattiseksi ja ajastaan jääneeksi kehityksen jarruksi. Mukana on poliitikkoja niin UKIPista, konservatiiveista kuin työväenpuolueesta. Kampanja syntyi konservatiivivetoisesta, EU-skeptisestä Business for Britain -kampanjasta. Sillä on myös työväenpuolueen piirissä syntyneen Labour Leave -kampanjan tuki.