Britannian EU-neuvotteluissa on kyse suomalaistenkin edusta

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Britannian pääministeri David Cameron käy kuumeisesti neuvotteluja uusista ehdoista maansa EU-jäsenyydelle. Erityisen polttava kysymys on Britanniaan muuttaneiden EU-kansalaisten oikeus sosiaaliturvaan. Cameronin tavoitteena on, että tulijat voitaisiin sulkea sosiaalietuuksien ulkopuolelle ensimmäisen neljän maassaolovuoden ajaksi.

Pääministeri Cameronin mukaan on perusteltua, että maahantulijat maksavat yhteiseen kassaan ennen kuin nostavat sieltä. Itä-Euroopan maista esimerkiksi Puola on vastustanut näitä suunnitelmia tarmokkaasti. Joutuminen brittejä huonompaan asemaan olisi vastoin kuningaskunnan työmarkkinoille tulevien EU-kansalaisten etua.

Vaikka suomalaiset eivät ulkomaalaisryhmänä ole Isossa-Britanniassa suurimpien joukossa, on Britannia yksi keskeisistä maista, joihin suomalaiset muuttavat.  Suomen Lontoon suurlähetystön arvion mukaan Britanniassa asuu noin 30 000 suomalaista. Kyseessä on arvio vuodelta 2010. Yhtä kaikki: määrä ei ole aivan pieni.

Olikin hätkähdyttävää lukea Helsingin Sanomista pääministeri Juha Sipilän katsovan, ettei kysymys Isoon-Britanniaan muuttavien työntekijöiden oikeuksista juurikaan koskettaisi Suomea.

Toki, Britannian näkökulmasta enemmän merkitystä on esimerkiksi Puolasta suuntautuvalla, volyymiltaan paljon suuremmalla muutolla. Tämän ei kuitenkaan pidä antaa hämätä, sillä meille suomalaisille Britannia on yksi tärkeimmistä ulkomaille muuton kohdemaista.