Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

#lääppijät

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 9.1.2016 14:04
Suuri osa miehistä ei tule provosoitumaan tästä kirjoituksesta millään tavalla. Heillä ei ole tapana lääpiskellä naisia lupaa kysymättä, eikä heillä ole vaikeuksia katsoa naista silmiin rintojen sijaan. Tällaisilla miehillä ei ole tarvetta osoittaa tytöille ja naisille näiden ”paikkaa” härskein jutu...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Etkö Mari hiukan aliarvioi tapojen merkitystä eri maissa ja kulttuureissa? Esimerkiksi ”flirttailulla” on eri muotoja eri maissa. Suomessa sitä ei oikein tunneta eikä osatakaan kuten esimerkiksi Ranskassa, muissa latinalaississa ja sivistyneissä maissa. Brasiliassa tavalliset jutut saisivat luterilaisen suomalaisen, rippikoulun käyneen tytön tolaltaan. Eikö tuo sana ”lääppijä” sinänsä kuvaa myös käyttäjän typeryyttä? Monissa maissa mm. halaaminen ja suutelu on tavanmukainen tervehdyksen muoto. Onko se Suomessa – ja Skotlannissa – lääppimistä?

Mutta nuo nyt EU:n maille usein uudet ”ahdistelut,” ml muutama raiskaus, ovat asia jota ei tule kuitata ”lääppimiseksi.” Ne ovat usein jengiytyneen, osin rikollisen joukon harkituja tekoja, jotka täyttävät rikoksen ehdot. Ne tulee määritellä rikoksiksi. Ns. arabimaissa niitä ehkä suvaitaan osin sen vuoksi, että mm. naisen kävelyä kadulla yksin ja ilman huntua voi verrata julkiseen säädyttömyyteen. Ei tätä voi hyväksyä Euroopassa.

Tämän #lääppijä(t) hashtagin alla Twittwerissä naiset ja jotkut miehetkin ovat jakaneet todella ikäviksi kokemiaan ahdistelutapauksia. Skaalaa on, mutta en vähättelisi noita kokemuksia (esim. esimies puristelee ja puhuu sopimattomia, kanssamatkustaja käy käsiksi ja muut läsnäolijat nauravat tai sukulaismies koskettelee ilman lupaa aina tilanteen tullen.) Eivät mene ”flirtin” piikkiin vaan ovat esim. seksuaalista häirintää, (työpaikka)kiusaamista, ahdistelua ja väkivaltaa.

Halaaminen ja poskisuudelmat eivät ole lääppimistä, jos halattu ja poskelle suudeltu on tässä vuorovaikutuksessa mukana. Vaikka molemmat ovat täällä Skotlannissakin yleisiä, on omassakin tuttavapiirissäni ihmisiä, joille ne eivät ole luontevia.

Ketään, aikuista tai lasta, naista tai miestä, ei pidä mennä koskettelemaan ilman suostumusta.

Minun on tunnustetava ”kosketteluja” satoja, ehkä tuhansia. Jos käden puristukset lasketaan mukaan yli 80 vuoden elon ajalta, sitten olen pahassa jamassa, tosi ”lääppijä” siis.

Pidän siitä huolimatta sen mieleni, että selvästi yksilöitäviä asioita, kuten nyt Saksassa ja Ruotsissakin, ei tule häivyttää jonkun yleisen paheksunnan alle.

Suomen ylle levitettiin vastaava tilkkutäkki, kun NL katosi ja joukko selviä yya-ajan pulmia tuli selvittää. Se jäi tekemättä, on sitä yhä. Asiaa peitettiin irrelevantilla maan tavoista meuhkaamisella.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt