Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Isiksen ansa

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 14.11.2015 15:02
Isiksen kaltaiselle terroristijärjestölle tärkeintä eivät ole julmuudet sinänsä vaan se, että tieto niistä leviää mahdollisimman laajalle. Yhä raaempien ja sydämettömämpien iskujen  tavoitteena on  herättää pelkoa, saada aikaa vastaisku ja lopulta kärjistää muslimien ja ei-muslimien välisiä suhteita...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Erinomainen muistutus, mutta ikävää on se, että viisaat sanat väistyvät niin helposti Suomessakin. mieluummin uskotaan ja toimitaan kaikenlaisten MV-lehtien varassa.

Näin ISIS käyttää kaupallisesti menestyvää mediaa hyödykseen, ja toteuttaa niiden avulla tavoitteitaan. Ja mitä suositumpia tuollaiset MV:t ja muut kannibaalilehdet ovat, sitä paremmin ISIS operaatioissaan onnistuu.

Kylä kansa tietää, sanoo Soini, mutta valitettavasti hän taitaa olla väärässä.

Paholaisen asianajajana en ole niin varma tästä motiivista. Bushin ”with us or against us” -retoriikasta on toista vuosikymmentä, ja esimerkiksi presidentti Hollande tähdensi viimeksi tänään, että sotaa ei käydä toista kulttuuria, vaan raakalaismaisia terroristeja vastaan. Ylipäätään reaktio länsimaissa ei ole enää ollut anti-islamilainen; iskuihin on jo totuttu.

ISIS kenties haluaa puhua vihaisille, työttömille, näköalattomille nuorille (muslimi)miehille tuon kautta, mutta ensinnä se ei riitä kattamaan tappioita ja toiseksi se onnistuu hyvin myös ilman iskuja, jotka aiheuttavat negatiivisia reaktioita myös Euroopan muslimiväestössä (tosin mitä ilmeisimmin myös osassa siitä positiivisia reaktioita).

Al-Qaidan historiasta näemme, että iskut johtivat järjestön ja ennen kaikkea sen johtajiston tuhoon. Miksi ISIS-johtajat haluaisivat erikoisjoukkoja makuuhuoneisiinsa keskellä yötä? Miksi he haluaisivat, että eurooppalaiset kävisivät tiukemmin kiinni niihin henkilöihin, jotka välittävät heille tykinruokaa?

Äkkiseltään tulee mieleen sellainen vaihtoehto, että ”länsilaajentuminen” tapahtui siksi, että se oli mahdollista. Ehkä omilla rintamilla on jonkinlainen hiatus, ehkä siellä ei ollut tällä hetkellä mitään merkittäviä voittoja tarjolla.

Isku oli ehkä myös ”sisäpolitiikkaa”: osoitetaan oma voima niille, joiden usko alkaa horjua. Myös mahdollisesti muita ”sisäpoliittisia” syitä fokuksen kääntämiselle pois varsinaisesta rintamasta voi löytyä.

”Sisällissodan” lietsominen Euroopassa ei yksinkertaisesti tuota uskottavia tuloksia, vaikka miten päin asiaa koittaisi käännellä.

Islam on uskontona hankala. Kyselyssä joka tehtiin Charlie Hedbon terrori-iskujen jälkeen Turkissa (joka mielletään yleisesti maltilliseksi maaksi Islamin suhteen) selvisi että 20% turkkilaisista hyväksyy väkivällan Islamin nimissä ja myös 20% oli istä mieltä että Chralie Hedbon iskut olivat oikeutettuja. Tämä on järkyttävän suuri vähemmistö. Mitäköhän ajatellaan sitten radikaalimmissa Islamjohtoisissa maissa? http://www.hurriyetdailynews.com/polls-finding-on-islam-and-violence-should-ring-alarm-bells.aspx?pageID=449&nID=77797&NewsCatID=412

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt