Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Olisiko Yle valmis vuoropuheluun?

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 9.11.2015 19:41
Mediakritiikki on tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua. Kansallisten yleisradioyhtiöiden saama palaute on siinä suhteessa omaa luokkaansa. Sen perustana on ajatus, että yhteisin varoin kustannetun, ei-kaupallisen yhtiön tulisi toimia erityisen puolueettomasti ja käsitellä asioita tavalla, jonka ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Ylen ajankohtaisohjelmat on nykyään melko huonoja. Eilen iltauutisten jälkeen ajankohtaisohjelmassa haastateltiin pääministeriä sote-uudistuksesta, tai siis piti haastatella siitä, mutta toimittaja ei pystynyt muuhun kuin jäkättämään hallituskriisistä ja keskustelu itse uudistuksesta jäikin sitten käymättä. Piti vaihtaa kanavaa. Ja samaa jäkätystä ajankohtaisohjelmat ovat olleet jo pitkään.

Suomen Yle on historiallisista syistä enemmän ”valtion ääni” kuin vastaavat mediat muualla. Maa oli ehtinyt olla 20 vuotta jotenkin olemassa, itsenäinen, kun sota toi sensuurin, tarpeen pitää yllä vahvaa sotapropagandaa. Tästä tilasta hypättiin Yleen, jota johti Stalinin tunnettu suosikki ja maanpetoksesta tuomittu naiskommunisti.

Jonkinlaista edustavuutta hankittiin tässä vaiheessa sillä, että eri puolueet saivat esille äänensä. Se vailitetavasti määräsi pitkälle myös tulevan kehityksen. Journalismin sääntöjen sijaan Ylen kanavat edustivat eri puolueita. Tästä puolitien tilasta ei liene päästy vieläkään eroon, ja tuskin päästäänkään. Suomessa ei vieläkään tehdä uutisia asioista vaan mielipiteistä.

Suomi on myös maa, jossa journalistit vähemmän kuin muualla kysyvät faktoja ja tarkistavat niitä. Toimittajat tietävät yleensä ennalta oman ”poliittisesti oikeansa.” Haastateltavia syytetään eriävistä mielistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt