Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Tynkkysen kapina

Blogit Ylämaan kettu 8.10.2015 14:01
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Perussuomalaiset romahti Ylen Taloustutkimukselta tilaamassa gallupissa viidennelle sijalle. Näin rajuja puolueiden kannatussiirtymiä ei ole nähty naismuistiin.

Kannatuksen menetys on puolueelle aina kova paikka, mutta perussuomalaisille vajoaminen vihreiden taakse  on aivan erityinen nöyryytys.

Moni on jo ehtinyt onnittelemaan perussuomalaisten varapuheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä hyvin ajoitetusta kapinaliikkeestä. Hänen sanomalleen on nyt perusteita, minkä Tynkkynen itse nopeasti myös blogissaan totesi.

 

Sebastian Tynkkysen taistelu puolueensa poliittisen linjan kääntämiseksi on kuitenkin alkanut jo aiemmin. Kampanja oli käynnissä jo hyvissä ajoin ennen perussuomalaisten kesän puoluekokousta.

”– Jos tällainen meno jatkuu, se (kansa) ei tällaista vallankäyttäjää seuraavissa vaaleissa äänestä. Valta ei ole valtaa, jos puoluetta vedätetään. ”, Tynkkynen selitti perussuomalaisten Suomen Uutisten haastattelussa.

Kesän puoluekokouksessa kiinnostavinta olikin juuri Sebastian Tynkkysen nousu puheenjohtajistoon vastoin istuvan puolue-eliitin tahtoa.

Tynkkynen oli toki jo puolueen nuorisojärjestön johtaja. Oli silti kova juttu nuorelta kaverilta kaataa kolmannen varapuheenjohtajan vaalissa kansanedustaja Juho Eerola, jota kokouksen puhujapöntössä kävi kehumassa esimerkiksi ministeri Jari Lindström.  Eerolan jatkokautta kannatti myös puolueen maahanmuuttovastaisen siiven henkinen johtaja Jussi Halla-aho.

 

Sebastian Tynkkysen keräämän vetoomuksen allekirjoittajien määristä en vetäisi mitään johtopäätöksiä hänen esittämänsä kritiikin nauttimasta laajuudesta puolueväen keskuudessa.

Syy on sama kuin puoluekokouksessa, jossa en vetänyt johtopäätöksiä Tynkkysen kannatuksen laajuudesta siltä pohjalta, moniko häntä kävi kannattamassa puhujapöntössä (harva kävi).

Perussuomalaiset on johtajakeskeinen ja johtajavaltainen puolue. Siksi harva sellainenkaan, joka on Tynkkysen kanssa samaa mieltä, on  lähtenyt nimellään allekirjoittamaan vetoomuksia tai antamaan hänelle julkista tukea.

Tynkkysen kapina on puolueelle kiusallinen, mutta se ei ole vain hänen profiilinnostoprojektinsa. Takana on aitoa kentän tyytymättömyyttä, jonka vahva oire oli jo Tynkkysen valinta puoluejohtajistoon. Kritiikki on pysynyt vielä kannen alla, vaikka paine on kasvanut.

Tänään julkaistu gallup voi muuttaa tilanteen.