Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Melko reilua, media

Blogit Ylämaan kettu 20.9.2015 16:17
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Median kyky ja halu uutisoida asioista tasapuolisesti ja totuudenmukaisesti puhuttaa kansalaisia Isossa-Britanniassakin.

Myös Britanniassa vaatimus tasapainoisesta uutisoinnista kohdistuu etenkin kansalliseen yleisradioyhtiöön. Kritiikkiä kuullaan todennäköisimmin silloin, kun käsiteltävänä ovat kansalaisia jakavat, vahvoja tunteita nostattavat aiheet.

Tällainen oli kysymys Skotlannin itsenäisyydestä. Vaalissa oli tarjolla kaksi vaihtoehtoa: kyllä tai ei.

Perjantaina vietettiin Skotlannin viimevuotisen itsenäisyyskansanäänestyksen ensimmäistä vuosipäivää. Sen kunniaksi joukko viestinnän ja politiikan tutkijoita ja median edustajia kokoontui Stirlingin yliopistoon kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia median roolista tuossa äänestyksessä.

 

Vuosipäivänä aihe puhutti myös poliitikkoja. Skotlannin itsenäisyyskampanjaa johtanut Alex Salmond kritisoi kovin sanoin etenkin yleisradioyhtiö BBC:n roolia unionia puolustaneessa ”pelottelukampanjassa”. Hän väitti yleisradioyhtiön olleen väkevästi puolueellinen.

Oikeistolehdistön uutisoinnin Salmond leimasi monelta osin pähkähulluksi potaskaksi.

Vaalin voitti unionin säilyttämistä ajanut, maan pääpuolueiden tukema Better together-kampanja 55 prosentilla äänistä. Itsenäisyyttä ajanut, Skotlannin kansallispuolue SNP:n vetämä Yes Scotland-kampanja onnistui vahvistamaan asemiaan pitkän kampanjan aikana, mutta jäi silti 45 prosenttiin äänistä.

 

Kysymys itsenäisyydestä herätti tunteita myös toimittajissa. Kaikkien heistä ei tarvinnut kätkeä kantaansa, sillä brittilehdistä suuri osa otti kantaa unionin säilymisen puolesta. Vain yhden lehden sunnuntaipainos, Sunday Herald, kannatti itsenäisyyttä.

Lehdistö oli siis asiassa avoimesti puolueellinen.

Kansallinen yleisradioyhtiö BBC on poliittisesti neutraali, ja siis ainakin pyrkii tasapuolisuuteen. Skotlannissa yhtiön toimitilojen ulkopuolella Glasgow’ssa kuitenkin sadat kansalaiset osoittivat mieltä, koska kokivat uutisoinnin olleen puolueellista unionin kannattajien hyväksi.

 

Miten media sitten onnistui tutkimusten valossa? Perjantaina Stirlingissä kuullut tutkijat ruotivat aihetta monilta kanteilta. Lehdistö oli ilman muuta puolueellinen, mutta sehän kampanjan aikana jo tiedettiin.

BBC:n katsottiin onnistuneen tasapainoilussaan melko hyvin, mutta kritiikkiäkin tuli.

Uutisointia Englannista käsin analysoinut tutkija kritisoi BBC:tä tavasta, jolla se esitteli Skotlantia ulkopuolisen silmin, stereotyyppisesti ja turistikohteena, jossa elämä on yhtä kansantanssia ja pubeissa notkumista.

 

Kiinnostava kysymys koski myös uutisten kehystystä: millaisena kysymyksenä BBC ja Skotlannin televisio kansanäänestyksen esittivät?

Tavallisin kehys kuvasi vaalin strategisena pelinä, sota- ja kamppailumetaforien kautta. Näin uutisointi solahti muista vaaleista tuttuun uomaan. Kampanjastrategiat ja esiintymiset olivat varastaa huomion sisältökysymyksiltä.

Tärkeä havainto myös oli, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus oli esillä vain itsenäisyyttä kannattaneiden yhteydessä. Tämä osaltaan selittää niitä vaikeuksia, joita  konservatiivien rinnalla unionin puolesta kampanjoinut työväenpuolue kevään parlamenttivaaleissa kohtasi.

Skotlannin kansallispuolue SNP onnistui profiloitumaan vasemmistoäänestäjille tärkeässä aiheessa Labourin näyttäessä kammoksuttujen konservatiivien aisaparilta.

 

Toisin kuin vuosi sitten uskottiin, kysymys Skotlannin itsenäisyydestä ei ole kadonnut agendalta. Itsenäisyyden kannatus on gallupeissa kasvanut.  SNP:n menestys kevään parlamenttivaaleissa Skotlannissa antaa perusteita odottaa puolueen saavan vahvan tuloksen myös ensi vuonna Skotlannin alueparlamentin Holyroodin vaaleissa.

Iso-Britannia jatkaa kuitenkin konservatiivihallituksen komennossa. Skotlannin aluehallinnolle juuri ennen äänestystä viimeisenä oljenkortena luvattuja lisävaltuuksia ei ole kuulunut.

Nämä tekijät, yhdessä SNP:n vahvan valta-aseman kanssa, pitävät yllä itsenäisyyttä toivovien uskoa.

 

Itsenäisyyttä kannattavien kansalaisten uutisnälkää tyydyttämään perustettiin pian tappiollisen kansanäänestyksen jälkeen uusi sanomalehti, The National.

Asetelma on silti edelleen kaukana tasapuolisesta. Mahdollisuus hyödyntää sosiaalista mediaa kuitenkin tasoittaa tilannetta.

Samaan tapaan kuin perussuomalaisille ja Labourin johtajaksi nousseelle Jeremy Corbynille, myös itsenäisyyden kannattajille perinteinen media voi olla myös hyvä vihollinen.

Kampanjaväen usko  siihen, että vaikka ”meitä” vastustetaan,  voimme silti ponnistaa joukkovoimalla valtaan, saa kampanjoimaan entistä väkevämmin.

Skotlannissa tuota uskoa tuskin horjuttavat esimerkiksi sellaiset tukimustulokset, että BBC:n uutisointi oli sittenkin valtaosin tasapuolista.