Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Melko reilua, media

Blogit Ylämaan kettu 20.9.2015 16:17
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Median kyky ja halu uutisoida asioista tasapuolisesti ja totuudenmukaisesti puhuttaa kansalaisia Isossa-Britanniassakin.

Myös Britanniassa vaatimus tasapainoisesta uutisoinnista kohdistuu etenkin kansalliseen yleisradioyhtiöön. Kritiikkiä kuullaan todennäköisimmin silloin, kun käsiteltävänä ovat kansalaisia jakavat, vahvoja tunteita nostattavat aiheet.

Tällainen oli kysymys Skotlannin itsenäisyydestä. Vaalissa oli tarjolla kaksi vaihtoehtoa: kyllä tai ei.

Perjantaina vietettiin Skotlannin viimevuotisen itsenäisyyskansanäänestyksen ensimmäistä vuosipäivää. Sen kunniaksi joukko viestinnän ja politiikan tutkijoita ja median edustajia kokoontui Stirlingin yliopistoon kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia median roolista tuossa äänestyksessä.

 

Vuosipäivänä aihe puhutti myös poliitikkoja. Skotlannin itsenäisyyskampanjaa johtanut Alex Salmond kritisoi kovin sanoin etenkin yleisradioyhtiö BBC:n roolia unionia puolustaneessa ”pelottelukampanjassa”. Hän väitti yleisradioyhtiön olleen väkevästi puolueellinen.