Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Elintasopakolaisia ei ole

Blogit Ylämaan kettu 7.9.2015 18:16
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Miksi fiksutkin tiedotusvälineet toisinaan käyttävät leimaavaa elintasopakolainen-sanaa?

Käsitehän on määritelmällinen mahdottomuus.

Pakolainen on esimerkiksi kansallisuuden, uskonnon tai poliittisten mielipiteidensä vuoksi vainottu, kansainvälistä suojelua nauttiva ihminen. Pakolaisen määritelmä on sovittu Geneven pakolaissopimuksessa.

Pakolainen on liikkeellä turvaa ja suojelua hakeakseen.

Jos siis halutaan viitata esimerkiksi kaltaisiini ulkomaille vapaaehtoisesti muuttaneisiin, ei pakolainen-sanan käyttö ole perusteltua.

Samalla on aivan totta, että kaikki Eurooppaan pyrkivät eivät ole pakolaisia. Ihmisillä on erilaisia syitä lähtöön, eivätkä kaikki pakene vainoa tai sotaa.

 

Kielitoimiston sanakirja tuntee elintasopakolainen-termin. Sen mukaan sanalla viitataan sellaisiin siirtolaisiin, joiden muuton syynä on paremman elintason tavoittelu.

Sana on kuitenkin pulmallinen useista syistä. Pakolaiset ja siirtolaiset ovat kaksi eri asiaa, jotka elintasopakolainen-sanassa menevät iloisesti sekaisin. Lisäksi elintasopakolainen-sana leimaa myös niitä ihmisiä, joille pakolaisstatus kuuluu.

Puhe maahanmuuttajien, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ympärillä on nyt tulenarkaa ja usein epäasiallistakin. Yksi keino ottaa vastuuta keskustelusta on pyrkiä tarkkaan kieleen, joka ei halveksu puheena olevia ihmisiä.

 

Ihmettelen kyllä sitäkin, miksi parempaa elintasoa etsiviä niin kerkeästi moralisoidaan. Moni suomalainenkin tavoittelee itselleen jatkuvasti parempaa elintasoa, vaikka tilanteemme on monin verroin parempi kuin Välimerta kumiveneellä ylittävien ihmisten.

Minusta elintasopakolainen-sana sopii  käytettäväksi vain silloin, kun tieten tahtoen halutaan kyseenalaistaa esimerkiksi sotaa pakenevien motiivit.

Sellaiseen luokattomuuteen ei kai kukaan meistä halua sortua?