Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Pakolaiset ja arvojohtajuus, tervetuloa!

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 5.9.2015 12:08
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti äsken Ylen Ykkösaamun haastattelussa antavansa vähällä käytöllä olevan Kempeleen kotinsa pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden käyttöön. Sosiaalisessa mediassa päätös sai spontaanit kiitokset, mutta eipä mennyt kuin minuutteja, kun kritiikki alkoi. Entäs Suomen hädä...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Eikö ministeriltä voisi odottaa myös muuta kuin omaan uskonnolliseen vakaumukseen perustuvaa elettä? Eihän sillä juuri tätä ongelmaa mitenkään ratkaista. Silllä jopa voidaan lisätä omituisen hysteerisiä reaktioita, tuoda nekin Suomeen kyseellisten pakolaisten lisäksi.

Valtioiden tasolla koko ongelma on alkuun jäsenneltävä nykyistä paremmin, ei reaktiolla yhteen valokuvaan. Niitä saa kriisialueilta, muttei yleensä julkaista paitsi harkitun propagandistisista syistä, mistä syystä ns. ”vastuullisten” tulee osoittaa parempaa harkintaa kuin mitä nyt osoitetaan Ruotsissa ja Suomessa. Paitsi jos propagandaa itse tarvitsee.

Sipilän ele on tietenkin sinänsä positiivinen, mutta se tuskin auttaa. Asia kun ei ratkeaisi lopullisesti edes sillä, että jokainen suomalainen perhe ottaisi kontolleen pakolaisia. Maamme hallitus lienee maahanmuuton suhteen pelkkä ajopuu, joka ei osaa, pysty tai uskalla ottaa kantaa tilanteen ratkaisemiseksi. Toivottavasti tässä ei käy samoin kuin edellisten hallitusten aikana sitä ”vakaata kasvua” odotellessa.

Mehän voitais tehdä niin että vaihdettais maita päittäin somalien kansa. Ne tulis tänne ja ne mentäissinne. win-win.

Tuollainenkin arvojohtajuus on hyvä asia, mutta joku voisi arvojohtaa maailmaa ymmärtämään senkin, että Afrikan väestö kasvaa kovaa vauhtia. Se on nyt reilu miljardi mutta ennusteiden mukaan vuosisadan lopussa 3,4–5,6 miljardia. Tulijoita riittää kymmeniksi vuosiksi – ehkä pidemmäksikin aikaa. Arvojohtaja voisi myös valistaa ihmisiä siitä, millaisia vaikutuksia kansainvaelluksilla on.

Näyttää kuitenkin siltä, että Suomen johtajat, tiedotusvälineet ja ihmiset yleensäkin ovat aivan pihalla tapahtumista. Mutta ehkä meneillään ovatkin niin suuret tapahtumat, ettei tässä edes voi olla minkäänlaisia johtajia. Suuressa mittakaavassa on vain ajelehtivia kaarnanpalasia, joita suuri tulviva joki kuljettaa.

Lähde:
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/maailman-vaestonkasvu-jatkuu-11-miljardiin-taalla-eniten-kasvua/?shared=288270-cd5049de-4

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt