Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Ihan vain yksityishenkilönä

Blogit Ylämaan kettu 18.6.2015 11:15
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Kansanedustaja Olli Immosen (PS) esiintyminen yhteiskuvassa kansallissosialistien kanssa on herättänyt kritiikkiä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan Immosen toimintaan ei puututa. Ei ole puolueen asia, keitä Immonen tapaa omalla ajallaan. Kansanedustaja toimi Terhon mukaan yksityishenkilönä ja vapaa-ajan harrastuksissaan.

Asettuminen valokuvatuksi yhdessä kansallissosialistien kanssa oli Immosen ”henkilökohtainen valinta”.

Selitykset ontuvat.

Tilaisuus, jossa kuva otettiin, oli luonteeltaan poliittinen: Suomen Vastarintaliike ja Suomen Sisu olivat kokoontuneet kunnioittamaan kenraalikuvernööri Bobrikovin surmannutta Eugen Schaumania. Lisäksi Immonen itse julkaisi kuvan kansanedustajasivuillaan Facebookissa.

On vaikea hyvällä tahdollakaan tulkita, että kyseessä olisi ollut epäpoliittinen, yksityinen tai ei-kansanedustajana tehty toimi, tarkastellaanpa sitä tilaisuuteen osallistumisen, yhteiskuvassa esiintymisen tai kuvan julkaisemisen näkökulmasta.

 

Tapaus ja siitä annetut selitykset herättävät laajemman kysymyksen siitä, missä määrin kansanedustaja voi esiintyä toimissaan muuna kuin kansanedustajana.

Voiko kansanedustaja lähettää puolitutuille härskejä tekstiviestejä tuttavan ominaisuudessa? Voiko hän valita riitelevänsä nakkikioskilla valtiomiehen sijaan naapurinsedän roolissa? Kaahailla ylinopeutta siskona tai äitinä, ei kansanedustajana?

Ei hän voi.

Kansanedustaja on äänestäjiensä edustaja kaikissa julkisissa toimissaan. Kansanedustajan toimia myös tulkitaan poliittisina viesteinä.

Viesti on myös se, miten puolueet edustajiensa toimiin reagoivat – tai eivät reagoi.

Näitä viestejä seuraamalla suuri yleisö, media ja tutkijat luovat käsitystään siitä, millaisesta puolueesta on kyse. Jos tulkinnat puolueesta eivät miellytä, vika voi joskus löytyä peilistäkin.