Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Kultaranta ja demokratian tila

Blogit Ylämaan kettu 16.6.2015 10:03
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Suoraan, haastaen, perustellen, kuunnellen – näin tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi Kultaranta-keskusteluihin osallistuvien debatoivan.

Tilaisuutta raamittaneessa avauspuheessaan presidentti totesi, että vaikka Suomella on oltava selkeä ulkopoliittinen linja, tarvitaan sen pohjaksi avointa ja monipuolista ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Niinistö myös muistutti, että ilmaisia lounaita ei ole: mukaan on kutsuttu ottamaan kantaa ja osallistumaan. Vieraat sisäistivät viestin, ja puheenvuoroista kilpailtiin.

 

Osallistuin länsimaita ja demokratian tilaa käsitelleeseen työryhmään. Puheenvuoroissani tarkastelin aihetta niin Ison-Britannian poliittisen tilanteen kuin Suomessa nyt käytävän yhteiskunnallisen keskustelun näkökulmasta.

Kysymys demokratian toteutumisesta on ollut viime vuodet Isossa-Britanniassa poliittisen keskustelun ytimessä. Niin Skotlannin itsenäistymistä kannattavien kuin Britannian eroa EU:sta vaativien perusteluissa demokratian toteutumisen puutteet ovat olleet keskeinen argumentti. Valtaa vaaditaan lähemmäs kansalaisia.