Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Kultaranta ja demokratian tila

Blogit Ylämaan kettu 16.6.2015 10:03
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Suoraan, haastaen, perustellen, kuunnellen – näin tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi Kultaranta-keskusteluihin osallistuvien debatoivan.

Tilaisuutta raamittaneessa avauspuheessaan presidentti totesi, että vaikka Suomella on oltava selkeä ulkopoliittinen linja, tarvitaan sen pohjaksi avointa ja monipuolista ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Niinistö myös muistutti, että ilmaisia lounaita ei ole: mukaan on kutsuttu ottamaan kantaa ja osallistumaan. Vieraat sisäistivät viestin, ja puheenvuoroista kilpailtiin.

 

Osallistuin länsimaita ja demokratian tilaa käsitelleeseen työryhmään. Puheenvuoroissani tarkastelin aihetta niin Ison-Britannian poliittisen tilanteen kuin Suomessa nyt käytävän yhteiskunnallisen keskustelun näkökulmasta.

Kysymys demokratian toteutumisesta on ollut viime vuodet Isossa-Britanniassa poliittisen keskustelun ytimessä. Niin Skotlannin itsenäistymistä kannattavien kuin Britannian eroa EU:sta vaativien perusteluissa demokratian toteutumisen puutteet ovat olleet keskeinen argumentti. Valtaa vaaditaan lähemmäs kansalaisia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu