Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Mitä nyt, Skotlanti?

Blogit Ylämaan kettu 15.5.2015 12:00
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Skotlannin viimevuotisen kansanäänestyksen hävinnyt Skotlannin kansallispuolue (SNP) kokosi nopeasti rivinsä. Itsenäisyyttä ei vielä tullut, mutta Ison-Britannian parlamenttivaaleissa puolue käytännössä kaappasi Skotlannin haltuunsa.

Millainen puolue SNP on, ja mitä siitä pitäisi tietää? Miten se voi menestystään nyt hyödyntää?

 

Tavallinen kansallispuolueeseen liittyvä virhe on sen rinnastaminen Englannissa kukoistavaan itsenäisyyspuolue Ukipiin. Vaikka kansallismielisyys ja osin populismikin on osa molempia, on puolueissa enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä.

Itsensä sosiaalidemokraattiseksi luonnehtiva SNP on selvästi vasemmalla ja Ukip oikealla laidalla puoluekarttaa.

SNP on arvoliberaali siinä missä Ukip on arvokonservatiivinen. SNP:lle tärkeitä ovat sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen sekä naisten aseman parantaminen. Maahanmuuttoon se suhtautuu myönteisesti. Ukip taas puolustaa perinteisiä perhearvoja ja vaatii perusbriteille herruutta omilla maillaan.