Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Mitä nyt, Skotlanti?

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 15.5.2015 12:00
Skotlannin viimevuotisen kansanäänestyksen hävinnyt Skotlannin kansallispuolue (SNP) kokosi nopeasti rivinsä. Itsenäisyyttä ei vielä tullut, mutta Ison-Britannian parlamenttivaaleissa puolue käytännössä kaappasi Skotlannin haltuunsa. Millainen puolue SNP on, ja mitä siitä pitäisi tietää? Miten se vo...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Pikku puute, tai omituisuus, Skotlantiakin koskevien arvioiden kohdalla on Euroopan vanhan ja yleisen maakuntien perinteen unohtuminen. Skotlanti nimenomaan on sellaisena parhaiten tunnettujen joukossa, tavallaan tunnetumpi kuin Katalonia Espanjassa.

Euroopan ”historiallisten maakuntien” idea oli esillä äänestyksenä Ranskassa 1969, kun presidentti de Gaulle, vahvan valtion johtaja, ottikin yllättäen ne esille maansa desentralisoinnin pohjana, eli esitti Ranskan kehittämistä Saksan liitotasavallan suuntaan. Hän hävisi ja erosi.

Mutta jos EU:ta halutaan piristää, saada sen ideaan eloa ja henkeä, sen tulisi kannattaa historiallisten alueittensa perinteitä. Ne ovat tosi aarreaitta. Niiden eloon herättäminen antaisi aivan uutta puhtia vanhalle ”valtioiden edun” EU:lle, jossa selvin perinne ovat sen valtioiden katastrofaaliset sodat.

Tilanteeseen liittyy se pieni historiallinen vaikeus, että viime sodan voittaneet liittoutuneet pakottivat nykyiselle Saksalle liittotasavallan muotin. Ne olisivat voineet kaikki vaihtaa samaan malliin. Mutta juttu siis on jo harkittu, havaittu hyväksi. Miksei sitä oteta todella esille muissakin maissa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt