Mitä nyt, Skotlanti?

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Skotlannin viimevuotisen kansanäänestyksen hävinnyt Skotlannin kansallispuolue (SNP) kokosi nopeasti rivinsä. Itsenäisyyttä ei vielä tullut, mutta Ison-Britannian parlamenttivaaleissa puolue käytännössä kaappasi Skotlannin haltuunsa.

Millainen puolue SNP on, ja mitä siitä pitäisi tietää? Miten se voi menestystään nyt hyödyntää?

 

Tavallinen kansallispuolueeseen liittyvä virhe on sen rinnastaminen Englannissa kukoistavaan itsenäisyyspuolue Ukipiin. Vaikka kansallismielisyys ja osin populismikin on osa molempia, on puolueissa enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä.

Itsensä sosiaalidemokraattiseksi luonnehtiva SNP on selvästi vasemmalla ja Ukip oikealla laidalla puoluekarttaa.