Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Hurraa, paneelissanne on vain miehiä!

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 14.5.2015 16:37
On edelleen aika tavallista, että erilaisia paneeleja, keskustelutilaisuuksia ja luentosarjoja järjestetään täysin miesten kesken. Syitä ja tekosyitä on monia. Naisia ei ehkä ole tullut järjestäjien mieleen, tai heidän ei arvella haluavan mukaan. Monesti aivan viime tingassa huomataan, että ”yksi na...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Feministinen näkökulma korostaa naisten alistettua asemaa yhteiskunnassa. Jos naiset itse luottaisivat toisiinsa, tätä ongelmaa tuskin olisi. He kuitenkin usein luottavat enemmän miehiin ja ovat valitsemassa näitä.

Onko realistista odottaa, että miehet kieltäytyisivät tehtävistä siksi, että paikalla ei ole naisia? Onko tällainen puhe muuta kuin naiivia kuvittelua?

Tasa-arvo-ongelmia on miehilläkin. Esimerkiksi peruskoulun luokanopettajissa on miehillä räikeä aliedustus, johon prof. Jouni Välijärvi äskettäin rohkeni puuttua.

Kiitos kommentista. On ihan totta, että vaikka naiset ovat olleet kautta Suomen poliittisen historian miehiä aktiivisempia tasa-arvokysymysten ajamisessa, ei tasa-arvotyö ole kaikille naisille prioriteetti. Toisaalta voidaan kysyä, miksi sen pitäisikään olla vain naisten asia, onhan tasa-arvon eteneminen niin naisten kuin miesten etu.

Pitää myös muistaa, että jo nyt on runsaasti miehiä, jotka niin arjessa kuin järjestöissä aktiivisesti tekevät töitä tasa-arvon eteen ja mieltävät itsensä feministeiksi. Heille on aivan luontevaa omaksua toimintatapoja, jotka edesauttavat naisten äänen kuulumista ja mukaan pääsyä tehtäviin, jotka meritoivat uralla.

Tehtävää toki on ja se on tiedostettu. Maailmalla ja jonkin verran Suomessakin on puhuttanut YK:n nasjärjestön HeForShe-kampanja, jolla pyritään saamaan miljardi miestä tasa-arvon puolestapuhujiksi. Suomessa hankkeen kummi on tasavallan presidentti Tarja Halonen, maailmalla sen keulakuva on näyttelijä Emma Watson.

Naisten sivuuttaminen esimerkiksi paneeleista ei useinkaan liene tarkoituksellista. Kun asiasta puhutaan ja siihen kiinnitetään huomiota, on sitä mahdollista muuttaa.

Oman kokemukseni mukaan etenkin nuoremmassa tutkijapolvessa on paljon progressiivista ajattelua. Monelle tutkijamiehelle on jo itsestään selvää ottaa huomioon naiskollegat, ja heistä olisi suorastaan noloa jakaa paikat vain miesten kesken, pätevät naiset ohittaen.

Olen siis aika optimistinen tulevaisuuden suhteen. En kuitenkaan usko asioiden etenevän ja epäkohtien poistuvan, ellei niistä puhuta ja niihin puututa. Jokainen voi tehdä pieniä ja isompia asioita omassa arjessaan, esimerkiksi kannustaa, kysyä mukaan, olla reilu rekrytoija – missä asemassa sitten yhteiskunnassa onkin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt