Pätevät miehet ja pettyneet naiset

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen nimeämien hallitusneuvottelijoiden joukon miesvaltaisuus on herättänyt ihmetystä. Neuvotteluja käyvien ensimmäisten työryhmien jäsenistä noin kolme neljästä on ollut miehiä.

Sosiaalisessa mediassa asiaa kritisoineille on kerrottu, ettei tehtäviä tule jakaa sukupuolen perusteella. Pätevyys ratkaisee! Samaa selitystä tarjotaan aina, kun joku ihmettelee naisten sivuuttamista.

Selityksessä heijastuu puhujan tulkinta naisten ja miesten pätevyydestä. Miespoliitikkoihin liitetään edelleen mielikuvia ylivertaisesta osaavuudesta, kokemuksesta ja neuvottelutaidoista naisiin verrattuna.

Kokeneita, aatteellisia, vahvoja ja päteviä naisia löytyisi kyllä joka puolueesta. Totta silti on, että kahdella suurimmalla puolueella naisia on riveissään muita eduskuntapuolueita vähemmän. Näin Suomessa äänestettiin.