Miksi Labour romahti

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Britannian työväenpuolue kärsi torstaisissa parlamenttivaaleissa tyrmäävän tappion, kun sitä perinteisesti  tukenut Skotlanti siirsi kannatuksensa kansallispuolue SNP:lle.

Yhdeksi syyksi Labourin romahdukselle on esitetty puoluejohtaja Ed Milibandin persoonaa: hän ei anna valtiojohtajan vaikutelmaa ja on ilmeikkäänä miehenä väärällä tavalla värikäs.

Vaalin ensimmäisiin välittömiin seurauksiin kuului Milibandin väistyminen ja Labourin puoluejohtajakamppailun käynnistyminen. Hän liittyi näin jo aiemmin erostaan ilmoittaneiden Ukipin Nigel Faragen ja liberaalidemokraattien Nick Cleggin seuraan.

Myös Skotlannin Labourin johtajasta, tehtävässään uudesta Jim Murphystä on haettu selitystä työväenpuolueen alamäelle. Häntä on väitetty liian herraskaiseksi ja ei-samaistuttavaksi työväenjohtajaksi.

Vaalissa parlamentista pudonnut Murphy oli kuitenkin oikeassa sanoessaan, ettei parissa kuukaudessa korjata konetta, joka on ruostunut jo vuosia.