Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Juha Sipilän välitodistus

Blogit Ylämaan kettu 25.4.2015 21:00
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Hallitusta kokoava Juha Sipilä on ottanut itselleen kovan haasteen. Hänen aikomuksensa on mullistaa suomalainen poliittinen johtajuus sellaisena kuin me sen tunnemme.

Keskustan puoluejohtajana Sipilä on jo osoittanut valmiutensa antaa tunnustusta hyville ajatuksille siihen katsomatta, kuka niitä esittää. Tämä lähes rikkoo politiikan pelisääntöjä. Meillä on totuttu siihen, että oppositiosta potkaistaan aina, kun on maalipaikka. Politiikassa kunniaa saavutuksista tai hyvistä ideoista ei hevillä anneta muille.

Ennen eduskuntavaaleja Sipilä oli ärsyttävyyteen saakka haluton sitoutumaan oikeastaan mihinkään. Ovien jättäminen auki kaikkiin ilmansuuntiin kuitenkin takasi hänelle laajan liikkumavaran hallitustunnusteluihin.

Nyt ei ilmeisesti paina ideologia vaan sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin.

 

Lauantaisessa puheessaan Juha Sipilä vaati politiikkaan yrityselämästä tuttua tulosvastuuta. Tämä koskee häntä itseäänkin: jos tuloksia ei tule, on syytä väistyä.

Sipilä ei puhunut tähän tapaan ensimmäistä kertaa. Syksyllä 2012 hän sanoi, että jos ei saa kahdessa vuodessa puoluettaan uudistettua, on syytä laittaa mies vaihtoon. Tarvetta vaihtamiselle ei ole ollut. Keskustan kurssin kääntäminen ja puolueen nostaminen nelossijalta pääministeripuolueeksi yhden vaalikauden aikana on vahva työnäyte.

Tammikuussa 2013 pohdin, voiko puoluetta todella johtaa kuin yritystä. Sipilän johtajuudessa näytti jo tuolloin olevan kyse ongelmanratkaisusta, parhaan tuloksen tuottavasta työnjaosta ja ihmisten sitouttamisesta.

Arvioin keskustan tuoreen puoluejohtajan saapuvan tv-haastatteluihin kuin bisnespalavereihin: valmiina kuulemaan muita ja muuttamaan tarvittaessa kantojaan. Eihän politiikkaa niin tehdä! Politiikassa pyritään myymään omaa agendaa, ei ostamaan muilta.

 

Puoluejohtajana Juha Sipilä on pysynyt kautensa alussa paaluttamallaan linjalla. Nyt kysymys kuuluu, voiko Suomeakin johtaa kuin yritystä. Sipilä on antanut ymmärtää, että hän on valmis vaikeisiin päätöksiin vaikka poliittisen uransa kustannuksella.

Ajatus itsensä uhraamisesta on jalo ja äänestäjiä puhutteleva, mutta valta on usein viekas, onnistuu mokoma rakastuttaman itseensä.

Juuri nyt kiinnostavaa on, näkyykö Juha Sipilän tuloshakuinen, käytännöllinen johtajuus yllätyksinä ministerinimissä. Uudenlainen ajattelu voisi olla esimerkiksi sitä, ettei salkkuja jaettaisi säntillisesti puolueen intressiryhmien suopeutta ja maakuntien kannatusta varmistellen.

Avainkysymys on, saako Juha Sipilän koottua hallituksen, joka on hänen laillaan valmis valtaan ja vastuuseen jopa oman poliitikkouransa hinnalla – kunhan saadaan Suomi kuntoon.