Skotlannissa ihailtu, Englannissa pelätty

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Yhdistyneen kuningaskunnan parlamenttivaalien läheisyys näkyy lokakampanjoiden kiihtymisenä.

Erityisesti uhkakuvia on liitetty Skotlannin kansallispuolueen johtajaan Nicola Sturgeoniin, jonka konservatiivilehdistö on jo nimennyt Britannian vaarallisimmaksi naiseksi. Vaalipäivän lähestyessä moni britti miettii tämän Skotlannin ruoria pyörittävän naisen tekevän hyytävän hyvää jälkeä puolueensa johdossa.

Toisin kuin Suomessa, Britanniassa vaalien kiinnostavimmat asiat tapahtuvat nyt poliittisen kentän laidoilla. Sukupolven tärkeimmiksi ristityissä, kilpailuasetelmaltaan erittäin tiukoissa vaaleissa hallituspuolue konservatiiveja nakerretaan oikealta ja johtavaa oppositiovoimaa, työväenpuoluetta, tuupitaan vasemmalta.

Siinä missä konservatiivien kyljessä kuumottaa Nigel Faragen johtama itsenäisyyspuolue Ukip, työväenpuolueen kiusana on sosiaalidemokraattinen Skotlannin kansallispuolue SNP.

Tappio Skotlannin itsenäisyydestä järjestetyssä kansanäänestyksessä ja johtajavaihdos Alex Salmondista Nicola Sturgeoniin eivät SNP:n vauhtia hidastaneet, päinvastoin. Puolue on yli kolminkertaistanut jäsenmääränsä ja on nyt voimansa tunnossa.