Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Politiikkaa kommentoivien poliittisuudesta

Blogit Ylämaan kettu 19.4.2015 09:51
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Ilta-Sanomat uutisoi lauantaina 18. huhtikuuta, että yksi Ylen suuren puheenjohtajakeskustelun talousviisaista oli poliittisesti sitoutunut. Ei riitä, että Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti on vasemmistoliiton perustajajäsen – hän myös paineli heti seuraavana aamuna vaalityöhön puolueen esitteitä jakamaan.

Ylen eduskuntavaalien 2015 päätuottaja Riikka Uosukainen perusteli lähetyksen asiantuntijavalintoja sillä, että ajatuksena oli tuoda esiin talouspoliittisten linjausten arvopohjaa. Kiitän Yleä tästä ratkaisusta. Ongelmalliseksi asian tekee korkeintaan se, ettei Suomessa olla tällaiseen politiikkaa analysoivien poliittisuuteen totuttu.

Ja jottei kenellekään jäisi epäselväksi, muistutetaan vielä, että myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju oli kutsuttu studioon samalla idealla: puhumaan arvopohjalta viisauksia talouspolitiikasta. ”Oikea, vasen ja jotain siltä väliltä”, kuten Uosukainen Ylen asiantuntijavalintoja myöhemmin selitti.