Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Sillä niistä päästään

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 13.4.2015 09:34
Minulla on huonoja uutisia teille, jotka odotatte perussuomalaisten nousua hallitukseen puolueen kuihtumisen toivossa. Eivätkä uutiset ole sen parempia niille, jotka toivovat brittiläisen itsenäisyyspuolue Ukipin näivettyvän, jos sille jonkinlainen valta-asema avautuu. Tulevaisuutta on tietysti vaik...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

Mielenkiintoinen analyysi.

Suomen populistit perussuomalaiset ammentavat todellakin voimaansa enimmäkseen vähemmän kouluja käyneen rahvaan piiristä, joka tuntee olevansa syrjäytetty ja ainakin syrjäytymässä tästä villistä maailmanmenosta, jossa ”rahalla saa”, mutta ”hevosella ei valitettavasti pääsekään” enää vaikuttamaan vallan ytimiin. Soini onkin viisaasti tuonut esille hevosraviharrastustaan, mikä mielletään paitsi ukkomaisen mielenkiintoisena lajina, myös antaa kansanomaisen leiman poliitikosta, jonka tehtävänä on ”kansan syvien rivien” asian ajaminen. Siis Soinin kautta ”rahalla saa ja hevosella pääsee”, kuten kansanomainen sananparsi sanoo.

Lisäksi Soinin vähän rähmettynyt habitus yhdessä mehevien verbaalisten sutkausten ja hymynaamaisten ironiapiikkien kera viehättää monia toisinajattelijoita. Ja ”Kyllä kansa tietää” on väkevistä väkevin propagandalause tälle turhautuneelle kansanosalle tältä populistijohtajalta, joka itseasiassa kuitenkin kutakuinkin itsevaltiaasti johtaa joukkonsa ideologiaa eduskunnassa omalla persoonallisuudellaan.

Kansa tietenkin tykkää ja kiittää, kun nyt kerrankin KANSA saa ”tietää” (miten asioiden pitää olla). Höynäyttämisen taito kuuluu nimenomaan populistisen ketunhäntäkainaloisuuden toimintalajiksi, koska hyväuskoisiahan siinä pelissä etenkin pyritään lähestymään ovelasti ja samalla aivopesemään sen sektorin ajattelijoiksi ja tunteiden purkajiksi.

Perussuomalainen puolue on kohtalaisen tarpeellinen oppositiopuolueena, mutta veikkaanpa, että hallituksessa se pyrkisi etenkin poimimaan rusinoita pullasta, kenties sooloilemaankin ja esittämään lähinnä omaa ”erinomaisuuttaan”. Puolue ei taida mahtua kuitenkaan kahden suurimman puolueen joukkoon tulevissa vaaleissa, jotenka oppositiotaival jatkunee voimien keräämisen merkeissä kohti seuraavaa tilaisuutta neljän vuoden päästä. Siinä vaiheessa voisikin olla jo mahdollista pääsy ministeriautojen takapenkkitasolle, mikäli ajat jatkuvat vaikeina ja kannatusta vastuunkantoon nyt meneviltä puolueilta hupenee kovin lähivuosina.

Perussuomalaisten kannattajan stereotyyppi elää sitkeästi. Lainaan Suomen Kuvalehteä:

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/totuuspuntari-ovatko-perussuomalaisten-kannattajat-huono-osaisia-ja-syrjaytyneita/?shared=5315-d15c5ac2-4

Totuuspuntari: Ovatko perussuomalaisten kannattajat huono-osaisia ja syrjäytyneitä?
– –
Tutkimustulosten mukaan perussuomalaiset ei missään tapauksessa ole syrjäytyneiden reppanoiden tai pienituloisten puolue. Perussuomalaisten ääniosuus on korkeimmillaan 50 000 – 70 000 euroa vuodessa tienaavien joukossa.
– –
[Keskisuomalainen] teetätti vuodenvaihteessa tutkimuksen neljän suurimman puolueen kannattajakunnasta omalla levikkialueellaan. Tutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat työssäkäyviä 35-65 -vuotiaita miehiä, jotka ansaitsevat keskimäärin enemmän kuin keskustan ja sosiaalidemokraattien kannattajat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt