Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Sillä niistä päästään

Blogit Ylämaan kettu 13.4.2015 09:34
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Minulla on huonoja uutisia teille, jotka odotatte perussuomalaisten nousua hallitukseen puolueen kuihtumisen toivossa. Eivätkä uutiset ole sen parempia niille, jotka toivovat brittiläisen itsenäisyyspuolue Ukipin näivettyvän, jos sille jonkinlainen valta-asema avautuu.

Tulevaisuutta on tietysti vaikea ennustaa. Tuore tutkimus populistipuolueiden valtaannousun seurauksista kuitenkin haastaa vakiintuneita käsityksiä näiden puolueiden elinkaaresta.

Perinteinen selitys on kuulunut näin: populistipuolue on eliitin kritiikistä ammentava protestiliike, joka nousee ja kukoistaa taloudellisesti huonoina aikoina. Kannatusta haaliakseen se lupailee liikoja ja ajautuu nurkkaan. Se välttelee hallitusvastuuta, koska ei kykenisi pitämään lupauksiaan. Jos se kuitenkin hallitukseen menee, kannattajat kääntävät sille pian pettyneinä selkänsä, koska muutosta ei tullutkaan. Vallassa keikkuva protestipuolue alkaa rinnastua kritisoimaansa eliittiin, ja sen kannatus murenee.