Ei vain rahasta

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Gallupien perusteella Suomi on saamassa vaalien jälkeen arvoiltaan nykyistä konservatiivisemman hallituksen. Juha Sipilän johtama keskusta on nousemassa pääministeripuolueeksi. Myös perussuomalaisten johtaja Timo Soini on ilmaissut toistuvasti hallitushalunsa.

Pienemmistä puolueista Soini mielisi hallituskumppaniksi Päivi Räsäsen johtamia kristallisdemokraatteja. Mikäli koalitiossa olisi edellisten lisäksi Antti Rinteen luotsaama SDP, saattaisi äijäfeministi jäädä monissa arvokysymyksissä yksin.

Vaalien alla Suomen poliittinen keskustelu on juuttunut akselille, jonka toisessa päässä jauhetaan johtajuus- ja toisessa päässä kestävyysvajeesta. Mutta millaiselta arvopohjalta Suomen politiikkaa tehtäisiin, jos maata hallitsisi Juha Sipilä Timo Soini aisaparinaan?

Vaikka niin perussuomalaisissa kuin etenkin keskustassa on väkeä moneen lähtöön, on puoluejohtajilla keskivertoäänestäjää syvempi kristillinen vakaumus. Se heijastuu toisinaan myös heidän poliittisiin näkemyksiinsä.

Varsinkin Soini on myös perustellut ratkaisujaan hengellisellä arvopohjallaan. Vakaumuksen voima näkyi etenkin miehen vimmassa ajaa puoluetovereitaan yhteiseen rintamaan tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyssä. Monissa muissa kysymyksissä liekaa on riittänyt enemmän.