Yksityistämisen tärkeä kokeilu Tohmajärvellä

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on kulttuurivaikuttaja ja entinen kansanedustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tohmajärven kunta käy oikeustaistelua valtiota vastaan siitä, saako se tilata sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiseltä yritykseltä vai ei.

Valtion mielestä kunnan on muodostettava yhteistoiminta-alue naapurinsa Kiteen kanssa, joka alue sitten huolehtii palveluista.

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen esittää hyviä kysymyksiä. Yksi niistä on, miksi kokonaispalvelun hankkiminen kielletään, kun lähes jokainen Suomen kunta ostaa yksityisiltä erillispalveluita. Eli osaoptimointi sallitaan. Missä menee raja?

Yritysyhteistyöllä Tohmajärven kaltainen pieni 4000 asukkaan kunta saa 13 000 työntekijän yrityksen osaamisen käyttöönsä. Yksityistämällä kunta voi saada tarvittaessa suuren yhteistyökumppanin kautta suuruuden ekonomian tuloksia hyödykseen. Jos taas kunnat käyttävät pieniä paikallisia palvelun tuottajia, tulee etua joustavuudesta.

Kun näitä sosiaali- ja terveystoimen ratkaisuja mietitään, niin eikö olisi kokonaisuudenkin kannalta tärkeää, että Suomessa kerättäisiin kokemuksia myös yksityisten yritysten osaamisesta. Se ei tuo lisäarvoa, että Tohmajärvi pakotetaan Kiteen kanssa yhteistyöhön, jossa sitten tehdään kuten sadoissa muissakin kunnissa ja kärsitään lääkäripulasta.

Enemmän kuntakenttä hyötyy siitä, että meillä on Tohmajärven, Rääkkylän tai Puolangan kaltaisia kokeilijoita, joissa demokratia toimii palvelun tilaajana ja yksityinen ammattiorganisaatio palvelun tuottajana.