Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Yhdysvaltojen vakoilu liittolaisiaan vastaan

Jaakko Iloniemi
Blogit Ykkösketju 3.7.2013 07:03

Suuri närkästys ja suuttumus näyttää levinneen ympäri Eurooppaa: omat ystävämme, amerikkalaiset, vakoilevat meitä. Sellainen on sietämätöntä. Se on myös väärin, sillä – kuten ministeri Alexander Stubb on todennut – eihän ystäviä sovi vakoilla.

Jokainen ammattilaisen ottein kansainvälistä politiikkaa seuraava tietää, että vakoilussa ei kunnioiteta mitään herrasmiesmäisen käyttäytymisen sääntöjä. Jokaista vakoillaan, yhtä lailla ystävää kuin vihollistakin, jos kykyä on ja siitä arvellaan olevan hyötyä ilman kohtuuttomia kiinni jäämisen seurauksia.

Amerikkalaiset ovat jopa avoimesti myöntäneet vakoilevansa eurooppalaisia liittolaisiaan talouden asioissa. Rajanveto talouden ja politiikan välillä on vähintääkin häilyvää.

CIA:n, Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun entinen päällikkö R. James Woolsey kirjoitti Wall Street Journalissa muutama vuosi sitten: ”Kyllä, hyvät mannereuroopalaiset ystävämme, me olemme vakoilleet teidän toimianne. Totta on, että käytämme tietokoneita etsiessessämme avainsanoja.” Hän lisäsi, että kyseessä on ollut talousvakoilu.

Amerikkalaiset vakoilevat euroopalaisten ystäviensä toimia ja muut tekevät samoin. Israel, joka on täysin riippuvainen Yhdysaltojen tuesta on vakoillut suojelijaansa ja jäänyt siitä kiinni. Kylmän sodan aikana ruotsalaiset vakoilivat Suomea – tai ainakin Suomessa – ja jäivät siitä kiinni.

On syytä lähteä siitä, että niin vastenmielistä kuin se onkin, se on todellisuutta. Jos poliittinen toimija ei tätä ymmärrä, hän on väärällä alalla.

Siksi onkin syytä kysyä, kertooko suuttumuksen myrsky poliitikkojen naiiviudesta, kun eivät ole tätä osanneet odottaa. Vaiko kyynisyydestä, kun ovat nyt olevinaan niin yllättyneitä. Totuus taitaa olla siinä välissä – molempia, naiiveja ja kyynisiä on aina ollut ja taitaa olla vastakin.

Kansainvälinen politiikka on raakaa leikkiä. Eleet ovat hienostuneita, taustalla kampitetaan, kun vain tilaisuus tarjoutuu. Tämän toteaminen ei merkitse sen hyväksymistä vaan epämiellyttävän tosiasian tunnustamista.

Jaakko Iloniemi

Kirjoittaja on ministeri

Keskustelu

Saattaa olla tarpeen muistuttaa, että sodan aikana ja jonkin aikaa sen jälkeenkin (Ruotsista käsin) SUOMALAISET olivat salakuuntelun ehdotonta eliittiä. He aukoivat salauksia ja kuuntelivat ketä halusivat…jopa amerikkalaisia ilman että näillä oli asiasta hajuakaan. Mm ranskalaisten asioista he taisivat tietää enemmän kuin ranskalaiset itse.

Ryti ja Mannerheim tiesivät kyllä kaiken mitä heidän maailmalta tarvitsikin tietää.

Perinne kannattaisi säilyttää ja sitä ylläpitää eikä jupista farisealaista soopaa avoimmuuksista ja sen sellaisista…

Suomen tasolla omituisinta asiassa on, ettei mm. maan Presidentti tai ministeri Stubb näyttäisi sen enempää tietävän kuin uskovankaan asioita, joista vastaavien olisi tullut lukea merkitttävän informoivia raportteja 20-30 vuotta sitten. Ja toimia niiden mukaan.

Tuo NASA:n juttu on vain osa systeemiä, joka on käytännössä jatkoa sodan ajan tilanteelle, jossa USA ja Britit vakoilivat saksalaisten hallitsemaan Eurooppaa. Tänäänkin sen olennaisia osia on Englantiin rakennettu keskus, johon jopa Atlantin ylittävistä kaapeleista menee oma haarakkeensa.

Mitenkä ns. ”vastuulliset” voivat mm. Suomessa olla sitä tietämättä, kun juuri evp. kuuntelijoilla, ministeri Ahti Karjalaisesta Hallamaan, tehtiin jatkuvaa mainosta. Samoin Supon kuuntelut UM:n hallitsemassa hotelli Marskissa olivat käytännössä yhtä julkisia kuin niiden käyttö oli törkeän tyhmää, laitonta. Onhan se kiusallista, kun sen ”Lehdistöklubia” kuunneltiin myös.

Sen ehkä voisi jo lopettaa. Jutusta voi tulla tosi hankala, jos esimerkiksi nykyisen pressan on alettava tietämään mitä Urkin aikana tehtiin. Liikaahan se olisi vaatimuksena.

Tuohan nyt on tiedetty ja myönnettykin jo ajat sitten. Joka ei sitä ymmärrä, pitää olla joko nk pönttö tai kokoomusministeri.
Ihan sama, mitä ”terrorismin torjumisestaan” puhuvat, jokainen kuitenkin tietää vakoilun todellisen luonteen, taloudelliset intressit.

Pitää tehdä ero tavallisen salakuuntelun ja massiivisen tiedonkeruun välillä.

Jokainen henkilö joka luki tämän Iloniemen artikkelin, jätti merkin seuraaviing ns tracker palveluihin: Emediate, Facebook Social Plugins, Google Analytics, Inpref, TNS. Suurin osa näistä sijaitsee yhdysvalloissa. Siis vaikka luet suomessa olevan suomalaisen palvelun tietoja, siitä jää jälki Amerikkalaiselle palvelimelle.

Vieras valitio pystyy selvittämään tavallisten ja vähän epätavallistan suomalaisten sosiaaliset verkostot ja kiinnostuksen kohteet. Ei kestä kaunaa kun meillä on pääministeri joka on jättänyt koko ikänsä jälkiä Amerikkalaisten verkostoon. Kuvitellaampa minkälaista on olla neuvottelemassa kauppasopimuksesta vaalien alla kun Amerikkalaiset tuntevat sinut paremmin kuin vanhempasi. Mitäs jos joku puolue alkaa saamaan Amerikasta tietoja jotka perustuvat tähän vuosikymmeniä jatkuneeseen vakoiluun?

Ihminen jota jatkuvasti tarkkaillaan ei ole vapaa ihminen. Monernit laajamittaiset vakoilusysteemit horjuttavat kansalaisten ja valtioiden välistä valtasuhdetta. Yhdysvallat on rakentanut massiivisen valvontamekanismin joka ylittää kaiken diktaattorien villeimmätkin unelmat. Luotammeko me todella niin paljon Yhdysvaltoihin että annamme kansalaistemme tiedot heidän haltuunsa?

Nimim. ”enoonen” ei pidä närkästyä itsestään selvistä asioista.

Näin se on aina ollut…kyllä vastapuolen asioista selvä otetaan puolin ja toisin. Täällä on havaittavissa hiukan lapsenomaista suhtautumista ympäröivään maailmaan.

Kansainvälisellä kaupalla ei juuri moraalin kanssa mitään tekemistä. Ulkomailla on ”ihasteltu” suomalaisten tapaa puhua aina ”totta” mutta ei se ole maailmalla ns yleinen tapa.

Maailma kehittyy ja nykyteknologia on tuonut helpotuksia kaikille elämän aloille…myös urkkimiseen ja vakoiluun, sellaisessa maailmassa me nyt elämme.

Jos joku haluaa tehdä jotakin salaa (asioita, joita ei saisi tehdä, sellaisia henkilöitä on olemassa), närkästyy tietenkin nykymenosta eniten.

Ymmärrän kyllä että jokaiselle uudellekin asiallee ilmaantuu aina joukko moraalisesti närkästyneitä vastustajia…itsekin olen hyvin närkästynyt mm uskonnoista ja ”saarnamiesten” lapsisuhteista.

Se ”Rouva siellä ongella” ei ole tainnut ahventen narraamiseltaan havaita että niitä pahamaineisia kaupallisia intressejä Suomikin tarvitsisi nyt juuri kovasti lisää…nettivakoilun avulla ellei muuten.

Vaikka kiinnijäämisen uhallakin…

Näitä luetaan juuri nyt