Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Videoblogi: Talouden nousu voi pitää Suomen kolmen A:n maana

Risto E. J. Penttilä
Blogit Ykkösketju 17.6.2014 10:00
Hallituksen on sitouduttava minihallitusneuvotteluissa jo tehtyihin päätöksiin, joilla parannetaan kilpailukykyä ja tasapainotetaan julkista taloutta, Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander sanoo Risto E. J. Penttilän videohaastattelussa. Suomella ei ole mahdollisuuksia massiiviseen elvytykseen, mut...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Risto E. J. Penttilä

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja.

Keskustelu

Kirjoitin yli 5 v sitten, että nousuun ei päästä, ellei yrittäjiä saada motivoitua yrittämään. Verotusta pitäisi muuttaa samanlaiseksi kuin se tehtiin 1990-luvun alussa prof. Tikan ideoimana. Oli yhtiöveron hyvitysjärjestelmä ja 9% vapaan oman pääoman määrästä voitiin nostaa osinkoja ”verottomasti”. Tästä seurasi, että kaikki yritykset toimivat tauotta ja taseet muuttuivat vahvoiksi. Vuoden 2008 alussa olivat Suomen yritysten taseet suurimmat kuin koskaan. NIitä on nyt sitten syöty jo 6 vuotta ja ne alkavat olla tyhjät. SIksi on pako irtisanoa.
Yritysverotus on ollut kasvavaa ja verottajan toiminta ei ennakoitavissa. Siksi ei ole haluttanut investoida ainakaan valmistukseen vuoden 2007 syksyn jälkeen. Ei investoida vieläkään.
Tarpeita ja ideoita kyllä olisi vaan, kun ei uskalla. Omistajan kannalta on turvallisempaa muuttaa omistukset rahaksi ja sijoittaa vaikkapa asuntoihin.
Siis vanha hyvä verotus takaisin ja lisäksi perintö/lahjavero pois, jotta myös kannattavat firmat voisi siirtyä toiselle polvelle ja pitää väkensä töissä. Nythän valtiovalta suorastaan pakottaa siihen, että kannattavat firmat myydään pois. – Nykyinen verotus suosii vain tappiollisten tahi 0-tulosta tekevien yritysten sukupolvenvaihdokset. Niistähän ei ole jatkajille veroseuraamuksiq.
Kyllä yrityksissä ideoita ja innovaatioita on. Mutta yrittäjä ei ole motivoitunut nykyisessä tilanteessa investointeihin. Ympäristö on epävarma ja omistaja saa muualta ehkä pienemmän tuoton, mutta pienemällä riskillä.

Näitä luetaan juuri nyt