Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Venäjän karhu murahtelee – se on normaalia

Jaakko Iloniemi
Blogit Ykkösketju 15.6.2014 14:00
Keskustelu Suomen turvallisuuspolitiikasta on päässyt hyvään vauhtiin Naantalin Kultarannassa järjestetyn keskustelutilaisuuden siivittämänä. Presidentti Sauli Niinistön koolle kutsuma sadan hengen joukko oli monenkirjava johtavista poliitikoista ja journalisteista kansalaisjärjestöjen edustajiin ja...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Jaakko Iloniemi

Kirjoittaja on ministeri

Keskustelu

Kun Neuvostojen Liitto nuo Etykin periaatteet hyväksyi, se teki sen pohjimmiltaan muista syistä kuin kunnioittaakseen niitä. Se halusi blokkirajojen kunnioituksen, ja tulkitsi sen saneensa. Mutta se ei muuttanut omia tulkintojaan ns. ”ihmisoikeuksista.” Tulihan tämä lienee suhteellisen selvästi koetuksi juuri Suomessa.

Meillä oli ”oikeusasiassa” kaksi linjaa. Toinen, jota ainakin PlM, mm. kenraali Keinonen tukivat – ehkä sen vakavuutta tajuamatta – hyväksyi ns. Harmellin raportissa mainitut Naton puolustamat ”läntiset tulkinnat.” Keinosen eron jälkeen tämä tulkinta jotenkin katosi, DDR:n tunnustuksen jälkeen aika täysin. Oikeudet mainittiin – ilman sisältöä.

NL:n kannalta jutussa ei ollut mitään epäselvää. Valtiot ja niiden sopimukset olivat sille Neuvostojen työkaluja. Suomelle NL:n tulkintojen hyväksyminen oli tietenkin virhe; se kun oli klassillinen ”valtio.” Mutta siltä pohjalta ei pressaksi, ei edes ministeriksi ylennyt.
Nyt taas on selvä, ettei Venäjän valtio ole kunnioittanut Etykiä kuten valtion tulee se tehdä. Se toistaa itse asiassa temppuja, joita jo Gorba käytti nimenomaan Balttian maissa pitääkseen NL:n koossa. Mutta hän teki sen ”kommunistina,” eli uskonsa soturina.

Tämä on rajoitettu näkökulma, mutta selittää nykysopan aineksia.

Näitä luetaan juuri nyt