Sinisilmäinen kissa Moskovasta

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Olen lähes varma tästä: Venäjän Helsingin-suurlähetystössä ei ole koskaan aiemmin puhuttu niin paljon kissoista kuin tänään.

Meggi-kissa vaihtoi omistajaa sylistä syliin, mutta kun Meggi hieman hermostui ja ärähti, Tarja Halonen komensi valokuvaajat kauemmas ja pennun kuljetuskoppaan. Kuva Touko Hujanen.

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev luovutti rusettikaulaisen Meggi-pennun presidentti Tarja Haloselle iltapäivällä. Kissa vaihtoi omistajaa sylistä syliin. Kun Meggi hieman hermostui ja ärähti, Halonen komensi valokuvaajat kauemmas ja pennun kuljetuskoppaan.

”Olemme kotona kissan kanssa koko viikon”, Halonen kertoi. Kissalle on annettava aikaa sopeutua uuteen kotimaahan.

Sinisilmäinen Meggi-pentu Moskovasta on Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin lahja Suomen kaksi kautta palvelleelle presidentti Haloselle.

Meggi saapui Tolstoi-junalla Moskovasta Helsinkiin siksi, että vaikka Suomessa vaihtui presidentti, Venäjän johto pitää Halosta yhä Venäjän suhteiden kannalta tarpeellisena henkilönä.

Kun presidentti Vladimir Putin tapasi ensi kertaa Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön Pietarissa kesäkuussa 2012, Putin lähetti terveisiä myös presidentin viran jättäneelle Haloselle ja kertoi tukevansa Halosta tämän uusissa tehtävissä. Putin tapasi Halosta myös silloin, kun työskenteli Venäjän pääministerinä. Putin tuntui ajattelevan, että Venäjän suhteiden kannalta presidentti oli pääministeriä tärkeämpi kumppani, oli Suomen järjestelmä mikä tahansa.

Presidentistä pääministeriksi siirtynyt Medvedev vieraili Suomessa marraskuussa 2012. Medvedev tapasi pääministeri Jyrki Kataisen, Niinistön – ja Halosen. Venäjällä ajatellaan, että toimivista henkilösuhteista kannattaa pitää kiinni, vaikka tittelit vaihtuisivatkin. (Sivuhuomautuksena mainittakoon, että Meggin luovutusta oli seuraamassa lähes yhtä vankka kotimainen mediajoukko kuin Medvedevin Suomen-vierailua).

Tällä marraskuisella tapaamisella Medvedev lupasi lahjoittaa Haloselle kissan. Rontti ja Miska olivat kuolleet. Kotia ei ole hyvä pitää kissatta.

Haloselle Medvedev esitteli rotua suurilla valokuvilla. Lahja ei ollut hetken päähänpisto vaan suunniteltu tapahtuma. Jotta mahdollisimman moni sai tietää Medvedevin lahjasta, siitä kerrottiin myös Medvedevin Facebook-sivulla.

Vajaan puolen vuoden ikäinen Meggi on siis myös poliittinen eläin. Koko maailmasta en uskalla sano, mutta Suomen osalta olen varma: Meggi on Suomen sievin poliittinen eläin. Hyvin naisellinen, erittäin puoleensavetävä.

Meggi-kissan edustama rotu, Neva Maquerade on läheistä sukua Siperiankissalle ja Suomen kissaliiton hyväksymä. Meggi voisi näin osallistua myös näyttelyihin. Niin tuskin käy. Halosen mukaan Meggistä tulee ”perhekissa”.

Medvedevillä on samanrotuinen Dorofei-kolli. Se löysi tiensä julkisuuteen viime vuonna, kun jonkun huhun (ja niitä Moskovassa riittää!) mukaan kolli olisi karannut. Ilmeisesti huhu oli kuitenkin perätön, ja Dorofei kölli kotona.

Neuvostoliiton viimeisellä johtajalla Mihail Gorbatšovilla on puolestaan ollut Siperiankissa. Putin ei ole kissamiehiä. Putinin rinnalla seuraa uskollinen Labradorinnoutaja, narttu Koni.

Halonen vahvisti kissanluovutustilaisuudessa todeksi jo kaupungilla kuullun: Hänen puolisonsa Pentti Arajärvi ei ollut kovin innoissaan kuullessaan Medvedevin lahjasta. Ilmankin katteja olisi voinut elellä.

Sitten Arajärvi sai nähtäväksi Meggin kuvan, ja ajatus kissasta alkoi jo tuntua ihan hyvältä. Nyt Halonen on jo varma, että Meggi pehmentää miehen kuin Rontti aikoinaan. Sellaisia ne kissat tuppaavat olemaan: tekevät itsensä välttämättömiksi.