Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Singaporen eläketemppu

Osmo Soininvaara
Blogit Ykkösketju 25.4.2013 15:30

Elinkeinoelämän keskusliitto kannattaa eläkeiän nostamista, jotta veronmaksajia olisi riittävästi suhteessa tulonsiirtoja saaviin. Eläketurvakeskuksen kyselyn mukaan yritykset taas haluaisivat henkilökuntansa siirtyvän eläkkeelle viimeistään 63-vuotiaina.

EK:ssa ajatellaan kokonaisuuden etua ja yrityksissä yrityksen etua. Yritykset toivovat muiden pitävän henkilökuntansa töissä pidempään, jotta verot eivät nousisi, mutta ei halua tehdä sitä itse. Ikääntyvä työntekijä ei yleensä ole yhtä tuottava kuin nuorempi ja on usein haluton uudistuksiin.

Itsekään en yli 60-vuotiaana pysty enää sellaisiin työsuorituksiin kuin ennen, mutta voin onneksi vaikuttaa työni sisältöön ja keskittyä asioihin, joissa iästä ei ole haittaa, mutta kokemuksesta on hyötyä.

Olisi luontevaa lopettaa työura pehmeästi tahtia hidastamalla ja työtehtäviä sopeuttamalla. Meidät on kuitenkin opetettu päinvastaiseen.

Kymmenen vuotta sitten eläke määräytyi viimeisten työvuosien ansioiden perusteella. Piti ottaa loppukiri ja hypätä syrjään ajoissa, jos vauhti alkoi hiipua. Sama virhe toistuu vähän lievempänä superkarttumassa, joka palkitsee eläkkeen myöhentämisestä suhteessa viimeisten vuosien palkkaan eikä lykätyn eläkkeen suuruuteen.

Työntekijä varmaankin suostuu tekemään viimeisinä vuosina töitä vähän rauhallisemmin, mutta työnantaja ei halua maksaa osittaisesta työpanoksesta täyttä palkkaa. Siksi tehtäviä ei sopeuteta iän mukana, vaan ikääntynyt avustetaan eläkkeelle. Toimitusjohtajille on kuitenkin raivattu tie hektisestä työrytmistä hallitusammattilaisiksi.

Esitimme Juhana Vartiaisen kanssa raportissa Lisää matalapalkkatyötä, että käytettäisiin yleisemmin mahdollisuutta jäädä eläkkeelle 63-vuotiaana ja solmia uusi, vähän rennompi työsopimus, jolloin palkka tulee eläkkeen päälle. Harmi, ettemme olleet kuulleet Singaporen kokemuksista.

Eduskunnan verojaosto kuuli viime viikolla vierailullaan Singaporessa laista, jossa kehotetaan työnantajaa ja työntekijää solmimaan uusi kolmivuotinen työsopimus uudella palkalla, kun työntekijä täyttää 62 vuotta.

Lakia meille esitellyt ministeri käytti ikääntyneiden työkyvystä niin suorasukaista kieltä, että Suomessa siitä syntyisi skandaali. Luulin ensin, että noissa neuvotteluissa työntekijä olisi perin heikoilla, mutta erehdyin. Jos sopimusta ei synny, koituu ankara taloudellinen sanktio työnantajalle.

Laki nosti eläkkeellesiirtymisikää välittömästä melkein kahdella vuodella!

Matkailu avartaa enemmän kuin hiihtäminen Rukan hangilla.

Osmo Soininvaara

Kirjoittaja Osmo Soininvaara on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr).

Keskustelu

Joustava eläköityminen vähemmillä työtunneilla ja rajoitetulla viikolla olisi hyvinkin tarpeellinen rakennelma Suomeen. Samoin opiskelijoiden osapäiväistä työllistymistä tulisi tukea, eikä rangaista. Tällaisia ratkaisuja Suomi tarvitsisi, eikä noita Vartiaisen kaavailemia järjenvastaisia maahanmuuttovisioita. En ymmärrä, miksi Soininvaara fiksuna ihmisenä menee samaan kelkkaan noiden Vartiaisten kaltaisten kanssa, jotka haluavat vain halpatyövoimaa, ja halvalla.

Kai se Suomen etu lopulta on tärkeämpi kuin elinkeinoelämän etu? Puolen miljoonan työttömyydestä tai näennäistyöllistämisestä nauttiva kansa tuskin katsoo hyvällä, jos ”työvoimapulan” kaltaista vitsiä oikeasti korjataan jollain kehitysmaiden siirtolaisuudella.

Ei Suomen ongelma ole työvoimapula, vaan työpaikkojen pula. Maasta löytyy tekijöitä ihan mihin tarpeeseen tahansa. Ongelmat työllistymisessä ja yritteliäisyydessä ovat rakenteellisia, niitä ei maahanmuutolla koskaan ratkaista.

USA:ssa, tuossa kapitalismin kauhukammiossa, on järjestelmä, jossa ikääntyneen irtisanominen on tehty erittäin vaikeaksi ja kalliiksi, ikääntyneen irtisanomiseen vaaditaan erityisiä perusteita ja siihen on korkeaa kynnys.

Suomessa tietysti saneerataan vanha jengi sivuraiteelle kun organisaatiota slimmataan, koska mitään tällaista suojakeinoa ei ole.

Ehkä tämä meidän maa ei olekaan sellainen hyvinvointivaltio, kuin annetaan ymmärtää juhlapuheissa.

Eläkejärjestelystä tulee varmasti ja nopeasti yhtä hyvä ja oikeudenmukainen kun käytetään samoja konsultteja kuin viimeisimmässä verouudistuksessakin. Häkämies ja Vanhanen ovat valmiina papereineen. Katainen lupasi viedä asiaa hallituksen päätettäviksi, ei taas siellä ymmärrä mitä tulikaan sovituksi ja kuka voitti.

Näitä luetaan juuri nyt