Singaporen eläketemppu

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja Osmo Soininvaara on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr).

Elinkeinoelämän keskusliitto kannattaa eläkeiän nostamista, jotta veronmaksajia olisi riittävästi suhteessa tulonsiirtoja saaviin. Eläketurvakeskuksen kyselyn mukaan yritykset taas haluaisivat henkilökuntansa siirtyvän eläkkeelle viimeistään 63-vuotiaina.

EK:ssa ajatellaan kokonaisuuden etua ja yrityksissä yrityksen etua. Yritykset toivovat muiden pitävän henkilökuntansa töissä pidempään, jotta verot eivät nousisi, mutta ei halua tehdä sitä itse. Ikääntyvä työntekijä ei yleensä ole yhtä tuottava kuin nuorempi ja on usein haluton uudistuksiin.

Itsekään en yli 60-vuotiaana pysty enää sellaisiin työsuorituksiin kuin ennen, mutta voin onneksi vaikuttaa työni sisältöön ja keskittyä asioihin, joissa iästä ei ole haittaa, mutta kokemuksesta on hyötyä.

Olisi luontevaa lopettaa työura pehmeästi tahtia hidastamalla ja työtehtäviä sopeuttamalla. Meidät on kuitenkin opetettu päinvastaiseen.

Kymmenen vuotta sitten eläke määräytyi viimeisten työvuosien ansioiden perusteella. Piti ottaa loppukiri ja hypätä syrjään ajoissa, jos vauhti alkoi hiipua. Sama virhe toistuu vähän lievempänä superkarttumassa, joka palkitsee eläkkeen myöhentämisestä suhteessa viimeisten vuosien palkkaan eikä lykätyn eläkkeen suuruuteen.

Työntekijä varmaankin suostuu tekemään viimeisinä vuosina töitä vähän rauhallisemmin, mutta työnantaja ei halua maksaa osittaisesta työpanoksesta täyttä palkkaa. Siksi tehtäviä ei sopeuteta iän mukana, vaan ikääntynyt avustetaan eläkkeelle. Toimitusjohtajille on kuitenkin raivattu tie hektisestä työrytmistä hallitusammattilaisiksi.

Esitimme Juhana Vartiaisen kanssa raportissa Lisää matalapalkkatyötä, että käytettäisiin yleisemmin mahdollisuutta jäädä eläkkeelle 63-vuotiaana ja solmia uusi, vähän rennompi työsopimus, jolloin palkka tulee eläkkeen päälle. Harmi, ettemme olleet kuulleet Singaporen kokemuksista.

Eduskunnan verojaosto kuuli viime viikolla vierailullaan Singaporessa laista, jossa kehotetaan työnantajaa ja työntekijää solmimaan uusi kolmivuotinen työsopimus uudella palkalla, kun työntekijä täyttää 62 vuotta.

Lakia meille esitellyt ministeri käytti ikääntyneiden työkyvystä niin suorasukaista kieltä, että Suomessa siitä syntyisi skandaali. Luulin ensin, että noissa neuvotteluissa työntekijä olisi perin heikoilla, mutta erehdyin. Jos sopimusta ei synny, koituu ankara taloudellinen sanktio työnantajalle.

Laki nosti eläkkeellesiirtymisikää välittömästä melkein kahdella vuodella!

Matkailu avartaa enemmän kuin hiihtäminen Rukan hangilla.