Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Saudi-Arabia: Suomi mokasi todella

Tapani Ruokanen
Blogit Ykkösketju 28.2.2013 11:38

Opetusministeri Jukka Gustafsson selitti tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, ettei pääministerin ja ulkomaankauppaministerin vienninedistämismatka Saudi-Arabiaan olisikaan peruuntunut ”nololla tavalla”, kuten Suomenkuvalehti.fi kertoi tiistaina. Ministerin ja myös muiden ministerien selitys matkan peruuntumisen oli ”kuninkaan sairastuminen”.

Tällaisen selityksen antaminen julkisuuteen on lapsellista ja läpinäkyvää. Tietääkseni ”sairastuminen” on diplomatian kielellä tapa torjua epämieluisat vieraat. Todellisten syiden kertominen olisi skandaali, jollaista saudit eivät halua suomalaisten kanssa – pelkkä näpäytys riittää.

Kuninkaan terveydentilasta kertonee jotain se, että samalla viikolla kun toimittajamme oli Saudi-Arabiassa, hän otti julkisesti vastaan virkavalan kolmeltakymmeneltä naiselta, jotka oli valittu ensimmäisinä naisina Kuninkaan neuvostoon.

Toimittaja Hannu Pesosen jutussa kerrottiin lauantaina 2. maaliskuuta alkavasta ministerien vienninedistämismatkasta Qatariin ja Emiraatteihin noin 60 hengen liikemiesvaltuuskunnan kanssa. Toiminta on erittäin kannatettavaa, isänmaallista ja Suomen kannalta hyvää politiikkaa. Aikoinaan presidentti Martti Ahtisaari teki samaa – ja sai suuret moitteet. Alexander Stubb ja Jyrki Katainen sen sijaan saavat kiitosta – onneksi ajat muuttuvat.

Harmillista, ettei vientimatkan pääkohde, maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia, haluakaan vastaanottaa suomalaisia. Se on todella harmi. Matkajärjestelyt alkoivat jo puoli vuotta sitten ja suunnitelmat olivat saudien tiedossa hyvissä ajoin. Pakit tulivat yllättäen.

Hannu Pesosen jutun julkaisemisen jälkeen Suomen Kuvalehti on saanut lisävahvistusta, että kyseessä on tosiaan suomalaisten diplomaattinen kömmähdys, jonka taustalla on ehkä kolmen ministeriömme ja valtioneuvoston kanslian virhearvio.

Ensimmäisenä syynä on se, ettei Suomi lähettänyt pyynnöstä huolimatta ministeriä Riadin kansainvälisille opetus- ja koulutusalan messuille 18.-22. helmikuuta. Tämä on erityisen suuri kömmähdys sen tähden, että Suomi ja sen opetusjärjestelmä on asetettu messuilla maailman esikuvaksi – ja saudit aikovat ostaa maastamme alan osaamista. Koko saudien koulutusohjelma on kustannuksiltaan viiden seuraavan vuoden aikana Suomen valtion budjetin verran.

Suomalaiset osoittavat harvinaisen huonoa pelisilmää, diplomatian ja politiikan tajua, sillä Saudi-Arabiassa kansan kouluttaminen merkitsee yhteiskunnallista järistystä, siirtymistä kertaheitolla nykyaikaan. Tässä me olemme heidän esikuvansa, opetuksen mallimaa. Vaihtoehtona ollut Yhdysvallat hävisi Suomelle. Ajattelemattomuutta ja diplomaattista loukkausta jatkaa opetusministeri väheksymällä, että ”näitä kutsuja tulee paljon”.

Suomen Kuvalehti pääsi perille saudien todellisista asenteista useissa keskusteluissa, joihin osallistui monien muiden kielten ohella arabiaa puhuva toimittaja Hannu Pesonen, SK:n vakituinen yhteistyökumppani kolmen vuosikymmenen ajalta. Hän on toiminut muun muassa Lähi-idässä kirjeenvaihtajana jo 1980-luvulla.

Hyvää kuvaa suomalaisista ei anna sekään, että pää- ja ulkomaankauppaministerin matkaa pidettiin lähes ”ilmoitusasiana” – sitä eivät saudit voineet SK:n tietojen mukaan hyväksyä. Tuskin mikään maa haluaa kuulla selitystä, että se niputetaan yhdeksi nappulaksi ministerin 120 vuorokauden vuotuisessa matkaohjelmassa.

Ehdottaisin, että matkaohjelmassa painettaisiin hiukan jarrua, jos vauhti tuntuu näin kovalta. Määrä ei korvaa laatua diplomatiassa, jota vienninedistäminen paljolti on. Laiminlyönnit saattavat aiheuttaa negatiivisia seurauksia, joita on vaikea paikata jälkikäteen.

Saudi-Arabia ei ollut edes ensimmäinen moka, jonka takia suomalaisten hyvä maine opetuksen mallimaana jätetään hyödyntämättä. Viime vuonna järjestetty Münchenin Economic Summit nosti opetuksen huipputeemaksi. Olin siellä paikalla ja harvoin on saanut kuulla niin suurta Suomen-ylistystä kuin siellä. Tapaamista johti Saksan tunnetuin ekonomisti, professori Hans-Werner Sinn.

Paikalle oli kutsuttu Suomesta opetusministeri, mutta hän ei tullut. Eikä edes yhdelläkään ministeriön virkamiehellä ollut aikaa Müncheniin. Jouduin ainoana suomalaisena epävirallisesti tentittäväksi, miten opetuksesta tehtiin menestystarina. Hannu kertoi, että hänkin vastasi samaan kysymykseen saudeille sikäläisessä televisiotentissä.

Suomalaisen osaamisen muuttaminen vientituotteiksi on elämän ja kuoleman kysymys pienelle maallemme, jonka hyvinvointi riippuu täysin viennistä. Tuotteita syntyy myös henkisellä puolella, palveluissa, sivistystyössä. Niillä näyttää olevan kysyntää, mutta osaavatko suomalaiset myydä?

Lue myös

Lue myös

Saudi-Arabia torjui Kataisen ja StubbinSaudi-Arabia torjui Kataisen ja StubbinJopa 200 suomalaista opettajaa Saudi-Arabiaan – valttina peruskouluSaudi-Arabia torjui Kataisen ja StubbinSuomesta Saudi-Arabian opetusuudistuksen mallimaa: Mihin seuraavaksi?Jopa 200 suomalaista opettajaa Saudi-Arabiaan – valttina peruskoulu

Lue myös

Saudi-Arabia torjui Kataisen ja StubbinSaudi-Arabia torjui Kataisen ja StubbinJopa 200 suomalaista opettajaa Saudi-Arabiaan – valttina peruskouluSaudi-Arabia torjui Kataisen ja StubbinSuomesta Saudi-Arabian opetusuudistuksen mallimaa: Mihin seuraavaksi?Jopa 200 suomalaista opettajaa Saudi-Arabiaan – valttina peruskoulu

Tapani Ruokanen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Keskustelu

Eiköhön Saudi-Arabian täkäläiset edustajat seuraa suomalaista mediaa kuten yleensä tapana on. Jos Saudi-Arabiaan on matkan käsittelyyn liittyen lähetetty edes jonkinlainen yhteenveto ulkomaankauppaministeriämme viimeisen puolentoista vuoden koskeneista lehtijutuista niihin liittyvine lukijkommentteineen niin ei yhtään ihmettele, että Sausi-Arabian viralliset tahot ovat saattaneet saada jonkinlaisen sairauskohtauksen ajatellessaan ko henkilön mahdollista tapaamista.

No, tämähän oli vaan yksi pykälä lisää nykyhallituksen pitkähköön ”osaamismeriittilistaan”.

Opetusministeri Jukka Gustafsson kuuluu siihen menneisyyden poliitikkojen kaartiin, joiden osaksi on
pääasiassa tullut välihuutojen suoltaminen edustajan tuolilta. Opetusministerinä hänen aikaansaannoksensa ovat nollatasoa, vaikka eivät juuri demari tai muidenkaan ministereiden tekemisistä poikkeakaan. Vientitehtävissä vuosikymmeniä toimineena on helppo yhtyä SK:n uutista selventävään kannanottoon. Ministereidemme tietämys tai osaaminen on osoittatunut melkoisen heppoiseksi ja kaiken lisäksi toiminnassa ei ole lainkaan arvostelukykyä. Gustafssonin olisi korkea aika jättää eronpyyntönsä. Kun nyt hallituskin on ryhtynyt ulkoistamaan suomalaisten töitä ulkomaille, suosittelen pääministerin ja eurooppaministerin ulkoistamista Nauru-saarille. Matkaseuraksi heille sopii hyvin liikenneministeri Kyllönen.

Pesonen keskustelee useiden henkilöiden kanssa? Onko kukaan keskustellut Saudi Arabian suurlähettilään kanssa, asuu Stenbäckinkadulla.
Erikoista on jos opetusministeri on tosiaan kutsuttu mutta ei muilta kiireiltään ”joutanut”.
Toinen seikka on sitten se että vanhoillisena muslimimaana on ainakin lähetystötasolla pantu merkille muutaman kansanedustajamme muslimilausunnot.

Islamin maassa ei pidetä soveliaana. jos ministeritason mies juoksentelee yläruumis paljaana ja pikkupöksyissä suoltaen latteuksia ja sitten vielä ne punaiset kengätkin. Niinistön pitää korjata moka ja mennä liikemiesvaltuuskunnan kanssa kyläilemään. Pois poikaset ja itse isäntä asialle.

Jukka Gustafsson on pelottavan tyhmä ministeri. Hänen ajatteluaan kuvaa hyvin kyselytunnin ”Olihan Picassollakin sininen kausi”, jolla Gustafsson yritti ilmeisesti jollain tapaa selittää hömppäfilosofi Pekka Himasen Sinisen kirjan ”nerokkuutta”.

Ruotslaiset ovat kopioimassa suomen järjestelmää ja kohta tekevät miljardibisnestä sillä.

Suomi on – tai oli ja on yhä – reaalitermein maa, jossa hallitustason poliitkot ja virkamiehet eivät ole tottuneet ottamaan vastuusta hommistaan. Tämä tilanne muuttui ”maan tavaksi” jo ja nimenomaan ns. Yya-aikana. Tuolloin asioita eli täsmällisiä faktoja, jotka olisivat vaatinet toimia ja päätöksiä, voitiin ”olla tietämättä virallisesti.” Joskus niitä lisäksi seliteltiin täysin fabulistisin perustein, joiden kuviteltiin tuovan mainetta hallinnolle. Näin siitä huolimatta, että selitykset menivät läpi Suomessa koskei kukaan ollut kiinostunut. Suomen ulkopuolella niitä ihmeteltiin, käytettiin sitten ”törppölän” manipulointiin myös – mitä todennäköisimmin.

Nämä jutut olivat ajoin niin karmeita, että ne olisivat vaatineet käsittelyn Valtakunnanoikeuden tasolla. Mutta eihän siitä voinut edes uneksia Kekkosen aikana. Hän oli, kuten kasvava joukko poliitikkoja ja virkamiehiä, ”kaiken yläpupolella.” ja pysyi siellä silloinkin kun matkasi paareilla kannettuna ulos sieltä sun täältä. Asian mainitsemista on pidetty ”halpana.” Muta kun tulos on, ettei kukaan tiedä eikä muista mistään mitään jälkeenpäin, niin se on hyväksymätöntä.

Tässä suhteessa systeemi näyttää reformoituneen. Yksi pääministeri ei viinaa edes maistanut. Nykyiset ministerit näyttävät usein reippailta urhelijapojuilta. Missä siis on vika, jos kuitenkin omituisia selityksiä tarvitaan yhä peittämään sitä, etteivät hommat ole hallinnassa? Yksi vika on ehkä ollut ”maan tapoihin” liikaa tottuneessa mediassa. Sitä tulee korjata, muuten ei mitään saada koskaan muutetuksi. Ja missä viipyy Perustuslakioikeus?

Ylimielinen ja laiska opetusministeri Jukka Gustafsson on syypää Saudi-Arabian vienninedistämismatkan peruuntumiseen. Gustafssonin selitykset kuninkaan sairaudesta ovat täyttä soopaa. ”´Sairastuminen´ on diplomatian kielellä tapa torjua epämieluisat vieraat.”

Olisi pitänyt mennä ja edustaa. Yritetäämpä korjata virhe.

Kustaan Jukka joutaisi pann kiertoon demagogina ja tilalle joku jäsy eläkkeellä oleva rehtori, joka ei olisi liikaa puolueteknoraattien vallassa ja mielistelemässä äänestäjiä uudelleen valinnan toivossa. Demareista löytyy sellaisia ei-kansanedustajia, jotka olisivat tervejärkisiä eivätkä höpisi aina siä mitä etujärjestöt ovat keksineet.

Saudi-Arabia on erittäin brutaali ja taantunut yhteiskunta. Pitäisikö suomalaisten olla kavereita tuollaisten kanssa, kun suomalaiset poliitikot itse vetoavat usein noihin ihmisoikeuksiin?

Voisihan noista maista pysyä kaukanakin. Eikös suomalaisen kouluosaamisen tarjoaminen diktatuuriin ole vähän samaa kuin ruotsalaisten aseiden myyminen sinne? Rahalla ei kai ole moraalia.

”DuPont kirjoitti:

Saudi-Arabia on erittäin brutaali ja taantunut yhteiskunta. Pitäisikö suomalaisten olla kavereita tuollaisten kanssa, kun suomalaiset poliitikot itse vetoavat usein noihin ihmisoikeuksiin?

Voisihan noista maista pysyä kaukanakin. Eikös suomalaisen kouluosaamisen tarjoaminen diktatuuriin ole vähän samaa kuin ruotsalaisten aseiden myyminen sinne? Rahalla ei kai ole moraalia.”

Nimenomaan, juuri siksihän siine pitäisi mennä opetuksen kautta vaikuttamaan. Se on paras mahdollinen mahdollisuus muuttaa maailmaa.

”Eikös suomalaisen kouluosaamisen tarjoaminen diktatuuriin ole vähän samaa kuin ruotsalaisten aseiden myyminen sinne?”

Ehkä saudit halusivat meiltä vaan pakkoruotsin, jotta voisivat lukea aseiden käyttöohjeita ;)

Tällä tavalla voi yrittää korjata opetusministerin ja pääministerin pahinta mokaa:

http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

Ruotsi-Suomi ei ole enää koko maailma.

Kyllä on ”raivostuttavaa” tämä ammattitaidottomuus! Siis tätähän se on mitä suuremmassa määrin, vaikka muuta selitellään! Ollaanko jo niin ylenmäärin ”sokeita”, että emme kunnioita muita vieraita kulttuureja ja talouksia? Uskon siihen, että meillä ei ole, tai se on kadonnut, riittävän ammattitaitoista ao. henkilökuntaa näitä tehtäviä hoitamassa!

Kyllä on ”raivostuttavaa” tämä ammattitaidottomuus! Siis tätähän se on mitä suuremmassa määrin, vaikka muuta selitellään! Ollaanko jo niin ylenmäärin ”sokeita”, että emme kunnioita muita vieraita kulttuureja ja talouksia? Uskon siihen, että meillä ei ole, tai se on kadonnut, riittävän ammattitaitoista ao. henkilökuntaa näitä tehtäviä hoitamassa!

Näitä luetaan juuri nyt