Pysykää erossa arkipyhistä

Onko arkipyhien siirtoa ajavilta työnantajilla pettänyt suhteellisuudentaju?

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan emerituspiispa.

Työnantajat käynnistivät viime talvena prosessin, jonka tarkoituksena on siirtää kirkkovuoden arkipyhät viikonloppuihin. Hanketta on viety härkäpäisesti eteenpäin vaikka sen mielekkyyttä on laajalti epäilty. Kansalaisten enemmistö vastustaa ja ihmettelee.

Arkipyhäkiistan alullepanijat voisivat ottaa oppia suvivirsikiistasta. Molemmissa kiistoissa on näet yhdistäviä tekijöitä. Pidän myös hyvin todennäköisenä, että lopputuloskin on yhtä nolo.

 

Kevään suvivirsikiistassa pyrkimyksenä oli murtaa vuosisatainen kulttuuriperinne, josta on tullut osa suomalaista kevätrituaalia. Prosessin lähtökohta oli oikea. Haluttiin kiinnittää huomiota niiden uskonnottomien kotien lasten kohtaloon, jotka jäävät suuren enemmistön juhlinnan ulkopuolelle. Opetushallitus on kuitenkin antanut hyvät ohjeet, joiden mukaan myös uskonnottomille tulisi järjestää kelpo juhlat. Kaikki koulut vain eivät ole tätä velvollisuuttaan hoitaneet vastuullisesti. Siksi uskonnottomien protesti on ymmärrettävä.

Hyvin nopeasti kiista on kuitenkin laajentunut pyrkimykseksi lopettaa uskonnolliset perinteet kokonaan kouluista. Vapaa-ajattelijoiden puuhamiesten tähtäin on kuitenkin vielä pidemmällä. He pyrkivät murtamaan kirkon aseman suomalaisessa kulttuurissa lopullisesti. Suvivirsikiista on vain lähtökohta laajemmalla kulttuurisodalle.