Puolustusta vai maanpuolustusta?

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on ministeri

Suomessa ja Ruotsissa käydään vilkasta keskustelua siitä, miten näitä maita tultaisiin puolustamaan hyökkäyksen sattuessa.

Sellaiset sanat kuin ”puolustus” ja ”maanpuolustus” vilisevät keskustelussa ahkerasti. Aina eivät keskustelijat ajattele sitä, että sanoilla saattaa olla tärkeitäkin eroja riippuen siitä missä yhteyksissä niitä käytetään.

Puolustus, englanniksi ”defence”, tarkoittaa yleensä kaikkea sitä sotilaallista toimintaa mihin puolustusvoimia tarvitaan. Sitä on siis paitsi oman valtioalueen puolustus myös osallistuminen kriisinhallintaan toisella puolella maailmaa.

Maanpuolustus, ”territorial defence”, tarkoittaa taas useimmiten oman maan puolustusta. Aivan vakiintunutta ei tämä kielenkäyttö ole, mutta tavallisinta on, että ero puolustuksen ja maanpuolustuksen välillä ilmaistaan näillä sanoilla.

Kun puhutaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyöstä, moni näyttää kuvittelevan, että silloin on kyseessä pohjoismaiden yhteinen maanpuolustus. Siitä ei kuitenkaan ole kyse.

Kyseessä on Pohjoismaiden puolustusvoimien rauhanajan yhteistyö toimintavalmiuksien kehittämiseksi tai yhteisten materiaalihankintojen aikaansaamiseksi.