Neuvostoliitto on syntymässä uudelleen

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan emerituspiispa.

Antiikin hirviö Hydra oli pelottava olento, jolla oli käärmeen vartalo ja yhdeksän päätä. Kun se menetti yhden, tilalle kasvoi uusia.

Otuksen hengitys oli niin myrkyllinen, että se tappoi kaikki sen läheisyyteen eksyneet. Vielä myrkyllisempi oli Hydran veri. Pelkkä koskettaminen oli kuolemaksi. Käärme asui Lernan kaupungin lähellä suolla, jossa se vartio reittiä maan uumeniin.

Herakles-niminen sankari sai tehtäväkseen Hydran surmaamisen. Sankari katkaisi hirviön pään toisensa jälkeen mutta uusia lonkeroita kasvoi tilalle.

Tuskastunut Herakles kutsui serkkunsa Iolaoksen avuksi. Tämä poltti soihdulla jokaisen katkaistun pään ja esti näin uusien kasvamisen. Kun kaikki päät oli katkaistu, jäljelle jäi yksi, joka oli ikuisen elämän lähde. Sen Herakles hautasi syvälle maahan ison kiven alle.

Kiven alle haudattu pää on alkanut jälleen elää ja kasvattaa uusia lonkeroita. Ne ulottuvat nyt jokaisen kotikoneelle. Lonkerot kuristavat verkon käyttäjien yksityisyyden suojaa, joka on ollut perinteisesti yksi keskeisistä ihmisoikeuksista.

Valtioilla on oikeus ja velvollisuus suojella kansalaisiaan terroristeilta. Mutta tässäkin on rajat. Yksityisyyden suoja on loukkaamaton.

Ei suoja ollut ennenkään hääppönen. Kaupan tositteista keskusliike tiesi, että rakastan täysjyväleipää, piimää ja mangoa. Se suotakoon, jos se tuottaa kauppiaalle iloa.

Kun käyn verkossa, ”ne” syöttävät mainoksia, joista ”niiden” mukaan olen kiinnostunut. Selailen joskus automainoksia ja niitä tuleekin joka sivulle. Suotakoon sekin.

Alitajunnassani on kuitenkin ollut jo pitkään tuntu siitä, että vielä jotakin vakavampaa on liikkeellä. Nyt se on osoittautunut aiheelliseksi.

Hydra on asettunut minunkin työhuoneeseeni. Sen lonkeroiden katkaiseminen näyttää mahdottomalta. Jos poliittinen yhteisö onnistuu katkaisemaan edes yhden pään, mistä löytyy soihtu, jolla se voidaan polttaa lopullisesti?

Tiedustelupalvelut ovat astuneet ratkaisevan rajan yli.Valtiot vakoilkoot toisiaan. Sen sijaan yksityisten kansalaisten koneille asettuminen on vakava loukkaus ihmisoikeuksia kohtaan. Se murentaa luottamusta yhteiskuntaan ja syö verkkojen uskottavuutta. Inhottavia ovat myös pikku lerppahatut, jotka halvoilla vakoiluohjelmilla murtautuvat tavallisten kansalaisten kotikoneisiin.

Venäjän ortodoksinen kirkko julkaisi vuonna 2007 ihmisoikeusasiakirjan The Russian Orthodox Church´s Basic Teaching on Human Dignity, jossa tuomittiin jyrkin sanoin verkossa tapahtuva yksityisten kansalaisten ihmisoikeuksien loukkaukset.

Kirkolla oli asiasta vuosikymmenien kokemus. Neuvostoliiton urkkijat tiesivät kaiken kansalaisten yksityiselämästä. Ja jos ei tiedetty tarpeeksi, loppu sepitettiin. Ortodoksinen kirkko näki jo varhain, mihin suuntaan verkossa ollaan menossa.

Neuvostoliittoa pukkaa, nyt maailmanlaajuisesti.