Myös Venäjällä epäillään median ja johtajien kertomaa
Venäläiset toimittaja-kirjailijat Olga Derkach ja Vladislav Bykov kirjoittivat tarpeellisen analyysin siitä, miten Venäjällä otetaan vastaan median välittämät virheelliset tiedot Suomesta. Pötypuhe kelpaa Venäjällä -kirjoitus julkaistiin Suomen Kuvalehdessä 4/2013 ja se on luettavissa myös täällä.
Ansiokkaassa tekstissä toistettiin kuitenkin yksi usein niin Suomessa kuin Venäjällä kerrottu ajatus, jonka paikkansapitävyyden haluan kyseenalaistaa. Kirjoittajien mukaan venäläisten kyky epäillä median välittämää tietoa ja vallanpitäjien sanoja on olematon, välitettyyn tietoon uskotaan varauksettomasti. Venäläiset eivät ajattele kriittisesti ja itsenäisesti, ja tähän Derkach ja Bykov löytävät perustelut historiasta:
”Venäjän asukkaiden puolesta kaiken on päättänyt ensin tsaari ja sitten Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitea tai joku muu päällikkö.”
Oma kokemukseni venäläisistä on toinen. Olen vuosien ajan tavannut lukuisia venäläisiä, jotka suhtautuvat viestimien kertomaan epäillen ja esimerkiksi meitä suomalaisia useammin miettivät sitä, minkä vuoksi joku asia kerrotaan juuri sillä hetkellä. Kun otan median puheeksi, saan kuulla enemmän epäilyjä kuin varauksetonta luottamusta sitä kohtaan.
Osa toki uskoo televisiouutisten ja lehtien kertomaan, mutta näitä epäilijöitä löytyy niin nykyvallanpitäjien kannattajista kuin vastustajistakin. Mediaan ei varauksetta uskota, sillä sen on koettu puhuvan palturia. Mediaan ei luoteta, sillä sitä pidetään erilaisten vallankäyttäjien työkaluna erilaisten etujen saavuttamiseksi.
Olen samaa mieltä Derkachin ja Bykovin kanssa siitä, että historia vaikuttaa medialukutaitoon. Oma kokemukseni Neuvostoliiton kokeneista venäläisistä on se, että he taitavat rivien välien tulkinnan.
Myös mielipidemittaukset tukevat ajatusta, että venäläiset epäilevät viestimien tietoja. Levada-keskuksen kyselyssä 2010 vajaa kolmannes uskoi viestimien välittävän objektiivista tietoa tapahtumista. Yli puolet oli sitä mieltä, että mediaa käytetään propagandaan ja manipulointiin.
Luottamus viestimien kertomaan on vuosien mittaan laskenut.
Joulukuun 2011 duumanvaalien jälkeen kasvanut Venäjän nykyvallanpitäjien vastainen protestiliike ei myöskään oikein sovi ajatukseen, että Venäjällä toimitaan vain johtajan tahdon mukaisesti. Kysyttäessä protestiliikettä tuki 41 prosenttia venäläisistä, heistä katumielenosoituksiin lähtee toki vain murto-osa.
Venäjällä siis voi puhua pötyä, mutta ehkä sittenkään enemmistö ei siihen usko.