Miksi Enkeli taivaan-virsi kuuluu koulun joulujuhlaan? Siksi että asiasta on päätetty eduskuntaa myöten

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan emerituspiispa.

Laicité-periaate on myrkkyä monikulttuurisuudelle.

Suomen perusoikeusuudistuksen keskeisiin periaatteisiin kuului niin sanottu positiivisen uskonnonvapauden käsite. Sen mukaisesti valtion tehtävänä on edistää kansalaisten uskonnollisten oikeuksien toteutumista. Käytännössä tämä tarkoittaa oman uskonnon opetusta ja suomalaiseen kulttuuriperintöön kuuluvien traditioiden ylläpitämistä. Niihin kuuluvat seimikuvaelmat, joululaulut ja keväällä suvivirsi.

Suomessa on kouluja joissa eletään toisin kuin eduskunta on tahtonut. Yksittäiset rehtorit ovat kieltäneet kouluissaan joululaulut, suvivirren ja muut kristilliset traditiot. Tämä omapäinen toiminta harmittaa laajalti vanhempien enemmistöä, jotka toivoisivat kulttuuriperinnön siirtämistä lapsilleen.

Erityisen aktiivisia tässä savotassa ovat olleet vapaa-ajattelijat. He pitävät esillä Ranskassa vallitsevaa laicité-periaatetta. Valtio on tämän mukaisesti katsomuksellisesti neutraali.

Negatiivinen uskonnonvapaus toteutuu Ranskassa siten, ettei valtion laitoksissa suvaita minkään uskonnon perinteitä. Suomen vapaa-ajattelijat ovat korostaneet ajavansa erityisesti muslimivähemmistön etuja pyrkiessään edistämään laicité-periaatetta.

Onko muslimeilta kysytty? Tietääkseni ei. Olen Suomen uskontojen yhteistyöelimen Uskot-foorumin hallituksen jäsen. Sen kokouksissa muslimit ja juutalaiset ovat toistuvasti esittäneet kantanaan, että Ranskan ratkaisu on kohtalokas heidän uskonnonvapautensa kannalta. Ranskassa malli on johtanut muslimien ghettoutumiseen. Kun islam on eristetty julkisesta tilasta, erityisesti musliminuorten kotoutuminen on osoittautunut vaikeaksi. Tämä näkyy ghettojen mellakoissa ja musliminuorten syrjäytymisessä. Heidän samaistumisensa Ranskaan on ollut huomattavan tuskallista.

Uskot-foorumissa muslimit ja juutalaiset ovat myös korostaneet, etteivät halua poistaa kristillisiä traditioita kouluista. Sen sijaan he ovat ilmaisseet halunsa että kouluissa olisivat nykyistä enemmän esillä muslimien ja juutalaisten traditiot. Suvaitsevaisuus lisääntyy, kun tieto lisääntyy, he korostavat. Tätä eivät laicité-ajattelun puolesta kiivailevat halua kuulla. He haluavat toimia muslimien ja juutalaisten puolesta vastoin heidän nimenomaista tahtoaan.

Todellista monikulttuurisuutta on, että joulua ja pääsiäistä vietetään kouluissa kristillisen kulttuuriperinteen mukaisesti ja ramadanin aikana tutustutaan muslimien paastokäytäntöihin. Juutalaisten pääsiäinen, hanukka ja lehtimajajuhla kouluissa tekisivät tutuksi juutalaisten juhlat. Tällainen ratkaisu lisäisi yhteiskuntarauhaa ja suvaitsevaisuutta huomattavasti paremmin kuin Ranskan malli.

Vanha totuus on, että mikä työnnetään marginaaliin, hyppii silmille ennemmin tai myöhemmin.