Maa tarvitsee hallituksen

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on Otavan yleisen tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö ja valtiotieteiden tohtori.

Maa tarvitsee presidentin, julistettiin 1968, kun pankinjohtaja Matti Virkkunen oli haastanut kokoomuksen ehdokkaana Urho Kekkosen presidentinvaaleissa.

1970-luvun suurten ratkaisujen, kuten EEC-vapaakauppasopimuksen, siintäessä edessä Suomi totisesti tarvitsi presidenttiä. Ilman vahvaa poliittista johtajuutta Suomen aseman vahvistaminen olisi vaarantunut.

Kekkonen oli jo vakiinnuttanut asemansa Suomen johtajana, joten kansalaiset asettuivat vaaleissa vankasti hänen taakseen. Virkkusen osaksi jäi toimia varoittajana hiipivästä sosialismista, holtittomasta talouspolitiikasta ja kaupankäynnistä poliittisilla eduilla. Nämä varoitukset otettiin todesta laajalti, ja Virkkunen menestyi hyvin saaden 66 valitsijamiestä Kekkosen yltäessä 201:een.

Nyt Suomi tarvitsisi ennen muuta päättäväistä ja vahvaa hallitusta, ei sellaista eripurakoalitioita, jollaiseksi Jyrki Kataisen (kok) kokoama puoluemuodostelma on osoittautunut.

Kataisella oli epäonnea, kun ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ideologisesti hajanaisen ja tahtotilaltaan häilyvän hallituksen kokoaminen kesällä 2011.