Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Maa tarvitsee hallituksen

Jarkko Vesikansa
Blogit Ykkösketju 13.1.2014 15:45
Maa tarvitsee presidentin, julistettiin 1968, kun pankinjohtaja Matti Virkkunen oli haastanut kokoomuksen ehdokkaana Urho Kekkosen presidentinvaaleissa. 1970-luvun suurten ratkaisujen, kuten EEC-vapaakauppasopimuksen, siintäessä edessä Suomi totisesti tarvitsi presidenttiä. Ilman vahvaa poliittista ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Jarkko Vesikansa

Kirjoittaja on Otavan yleisen tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö ja valtiotieteiden tohtori.

Keskustelu

”Hallitus ei ole onnistunut osoittamaan kansalaisten silmissä riittävää johtajuutta, vaikka onkin toteuttanut yli viiden miljardin euron edestä talouden sopeutustoimia ja laati syksyllä kunnianhimoisen rakennepaketin.”

Noista sekä viidenmiljardin sopeutustoimet ja rakennepaketti kumpikin ovat silmänlumetta. Sopeutustoimet (säästöt kuten Urpilainen mielellään sanoo) ovat sisällöltään verojen korotuksia tai erilaisia dynaamisia vaikutuksia, joiden etumerkistä ei ole mitään tietoa. Menot ainakin nousevat vuodesta toiseen, joten kovin hyvin ei ole sopeutustoimien etumerkki ollut valviovarainministeriön laskelmissa hallussa.

Rakennepaketista ainakaan minä en pystynyt löytämään miljardin edestä säästöjä. Aika monet kohdat lisäävat menoja. Ainoa varsinainen säästömomentti rakennepaketissa oli se, että vanhukset heitetään laitoksista hankeen ja sillä säästetään 300 miljoonaa euroa. En usko, että kuitenkaan heitetään hankeen, joten jää tuokin raha kyllä oikeasti säästämättä.

Ajatus nimenomaan Thatcherin ottamisesta esikuvaksi ei liene ajankohtainen kokoomuksen ulkopuolisessa todellisuudessa.

Näitä luetaan juuri nyt