Kruunun ei pidä verottaa itseään

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on kulttuurivaikuttaja ja entinen kansanedustaja.

Meillä käydään sinällään pientä mutta ei vähäpätöistä keskustelua tasavallan presidentin palkkion muuttamisesta verolliseksi. Verollisuus tietysti nostaisi palkkiosumman noin kaksinkertaiseksi ja siitä maksettaisiin varmastikin kaikki lisäkulut työttömyysturvamaksuja myöten.

Minusta asiaa pitää kuitenkin tarkastella valtiollisen arvokkuuden ja symbolien näkökulmasta. Presidentti-instituutiota ei pidä liiaksi arkipäiväistää eikä ”maallistaa”.

Tämä on siksikin tärkeää, että TP:n vallan karsimisen jälkeen instituutio on kuitenkin valtion päämies. Meillä ei ole mitään syytä heikentää sitä arvokkuutta, joka instituutioon sisältyy. Kyllä mekin tarvitsemme valtiollisia juhlamenoja, valtiollisia symboleja, historiallista jatkuvuutta ja instituutiota, joka edustaa meitä kaikkia. Tämän lisäksihän TP:llä on edelleen rajoitettua valtaakin.

Presidentin palkkion kohtelu tässä kaikessa on sinällään vähäpätöinen asia, mutta ei sitä silti tarvitse asettaa ja alistaa työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen osaksi.

Kruunun ei tarvitse maksaa itselleen veroa. Olkoon palkkio jatkossakin tyylikkäästi jokin tasaluku, eikä indeksilaskennan jälkeen senttimitalla määritetty.

Eikä TP:n tarvitse jatkossakaan maksaa tuloveroa asuntoedustaan, kesäasunnostaan tai autokuljetuksista. Siihenhän loogisesti päädyttäisiin jos verollisuuden perusteena käytettäisiin periaatetta ”kaikki tulot samalle viivalle”.