Krim, rikos ja rangaistus

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja Osmo Soininvaara on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr).

Ei olisi suuri vääryys palauttaa Krim Venäjälle. Se siirtyi Venäjältä Ukrainalle jokseenkin erikoisissa olosuhteissa – joidenkin väitteiden mukaan alkoholilla oli osansa tapahtumissa. Siirtoa olisi tuskin tapahtunut, jos olisi ajateltu mahdollisuutta Neuvostoliiton hajoamisesta.

Toisaalta enemmistö Krimin asukkaista on syntynyt Ukrainaan. Historiallisten rajojen muistelusta ei koskaan seuraa mitään hyvää. Menemällä historiassa vähän kauemmaksi, Krim kuuluisi Turkille tai itsenäiselle tataarivaltiolle.

Tietty järki olisi muuttaa nykyisiä valtioiden rajoja niin, että valtioista tulisi väestöllisesti yhtenäisempiä. Siirtomaa-ajalta periytyvät, täysin mielivaltaiset ja heimorajoja rikkova valtioiden rajat Afrikassa ovat pysyvä ongelma, mutta kukaan ei vakavissaan ehdota pandoran lippaan avaamista sielläkään.

Venäjä vetoaa Kosovoon ennakkotapauksena, eikä täysin aiheetta, mutta tähän vetoaminen johtaa helposti omaan maaliin: potentiaalisia alueita vastaaville kansanäänestyksille löytyy Venäjältä roimasti, Tšetšeniasta alkaen. Krimillä ei ole murhattu venäläisiä joukoittain etnisin perustein niin kuin albaaneja Kosovossa, tataareja sen sijaan kyllä on murhattu ja paljon, mutta ei Ukrainan vallan aikana.