Johann Sebastian Bach, pääsiäisen megaevankelista

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan emerituspiispa.

Jouluna kirkot ovat täynnä. Pääsiäisenä kirkot ovat tyhjiä. Joulu on koko kansan juhla. Pääsiäinen on harvojen herkkua.

Joulun ja pääsiäisen vastakkainasettelu toistuu tiedotusvälineissä joka vuosi. Väitettä todistellaan nappaamalla kuva pääsiäisaamun messusta, joka ei todellakaan pullistele väenpaljoudesta jouluaaton hartauksien tapaan.

Nämä yleiset mielikuvat pääsiäisestä ovat kuitenkin väärät. Pääsiäisviikolla tullaan kuulemaan megaevankelista J.S Bachia. Hän on magneetti Amerikan megaevankelistojen tapaan. Genre on toinen, mutta vetovoima sama.

Vuonna 2011 kirkon musiikkitilaisuuksissa kävi 1,7 miljoonaa ihmistä. Suuri osa kävijöistä oli sellaisia, joiden side kirkkoon on ohut. Siis tässäkin mielessä J.S Bach on megaevankelista. Hän tavoittaa heitä, jotka ovat jääneet kirkon ulkokehälle.

Bachin megavoiman kohtaan joka pääsiäisenä passioissa. Ne ovat kuin luokkakokous. Tapaan kirkon penkissä heitä, joiden kanssa olen joskus opiskellut. Itse kukin on kulkenut omia teitään. Harvat ovat kolkutelleet sunnuntaiaamuisin kirkon ovia. Mutta Bachia tullaan kuuntelemaan. Istutaan hartaina kirkon penkissä ja itketään.

Mutta sehän on vain musiikkia! Eihän musiikki ole kirkon varsinaista toimintaa! Sehän on vain taidetta! Ei passioiden kävijöiden määrästä voi mitään päätellä. Siellähän istuu ateistejakin.

Olen vuosikymmenien ajan jokaisena pääsiäisenä hiljentynyt megaevankelista Bachin jalkojen juureen. Kirkot ovat täynnä. Lipuista taistellaan. Jokainen sisään päässyt on onnellinen. Passiot eivät ole vain taidetta ja musiikkia. Ne julistavat kirkon ydinsanomaa tavalla, joka koskettaa ja menee syvälle.

Olen nähnyt uskovien ja ateistien kuuntelevan itku kurkussa, kun Jeesus laulaa: ”Es ist vollgebracht”.

Hiljaisella viikolla ja pääsiäisenä kirkot ovat täynnä kärsimysmusiikin kuuntelijoita. Bach saarnaa kuitenkin myöskin pitkin kirkkovuotta. Kysyn, ovatko nuo 1,7 miljoonaa kirkkovierasta väärässä?

En usko väitettä, että kirkot ovat tyhjiä. On osattava nähdä kirkon toiminnan koko kirjo jouluhartaudesta passioihin. Kirkot ovat täynnä eri tavoilla kirkkovuoden erilaisissa juhlissa. Tässä olisi medialla skarppaamista! Hyvät toimittajat, silmälääkärillä käynti auttaa!