Helsingin kaavoitus kasvun esteenä?

Profiilikuva
Blogit Ykkösketju
Kirjoittaja Osmo Soininvaara on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr).

A-studiosta kuulimme taas keskiviikkona, että Suomen talousahdinko johtuu Helsingin hitaasta kaavoituksesta. Jos Helsingissä rakennettaisiin enemmän asuntoja, työttömät pääsivät muuttamaan työn äärelle, talous kääntyisi kasvuun ja AAA-luokitus säilyisi ikuisesti.

Toisaalta pidetään suuruudenhulluutena ja syytetään Helsinkiä yrityksestä tyhjentää muu maa asukkaista, kun Helsingin yleiskaavan lähtökohdaksi on otettu, että seudun asukasluku kasvaa vuoteen 2050 mennessä 600 000 asukkaalla, joista neljännesmiljoonaa tulisi Helsingin kaupungin alueelle.

Kuitenkin tuo lähtökohta vain tarkoittaa, että kasvu jatkuisi nykyisellä tasolla, jota Helsingin kaavoitusta syyttävät pitävät siis liian hitaana.

Jos Suur-Helsingin asukasluku kasvaisi nykyisestä noin 1,2 miljoonasta liki kahteen miljoonaan, tarkoittaisi se, että Suomesta tulisi lopullisesti yhden merkittävän kaupungin maa muun maan jäädessä periferiaksi. En pidä tätä hyvänä. Olisi hyvä, jos keksittäisiin keinot muiden kaupunkien vetovoiman lisäämiseksi, mutta minusta ei ole noita keinoja keksimään.

Helsingin seudulla ei ole kykyä suunnitella kaupungin nopeaa kasvua niin, että lopputuloksesta tulisi hyvä. Helsingin kaupunki panostaa nyt voimakkaasti asuntokannan lisäämiseen kantakaupungissa. Asuntojen hinnoista näkee, että ihmiset arvostavat asumista kerrostalossa ratikkapysäkin lähellä.