Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Askel kohti uutta kylmää sotaa

Jaakko Iloniemi
Blogit Ykkösketju 6.8.2014 13:38
Kohta on kulunut 25 vuotta siitä, kun neuvostoimperiumi alkoi hajota. Monet kokeneet kremnologit odottivat pitkiä sisäisiä valtataisteluja sekä Venäjällä että siitä irronneissa itsenäistyneissä maissa. Venäjä on selvinnyt tässä suhteessa vähin vahingoin. Laajamittaisia väkivaltaisia levottomuuksia e...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Jaakko Iloniemi

Kirjoittaja on ministeri

Keskustelu

Varmaankin terävä analyysi mutta vähemmälle jäi Venäjän täysin sopimuksista piittamaton Krimin niemimaan valtaaminen. Ja sen jatko-osa Itä-Ukrainan ”kansanousun” avulla hankkia sinne maayhteys.

Lennon MH17 alas ampuminenn viimeistään sinetöi Itä-Ukrainan operaation epäonnistumisen.

Miksi Putin lähti tuollaiseen koko maailman suututtaneeseen operaatioon?
Putinin suurena hankkeena oli ”Euraasian liitto” EU:n vastapainoksi. Se kaatui Janukovitsin myötä. Janukovits olisi myös jatkanut Sevastopolin vuokra-aikaa aina 2030-luvulle. Uusi hallinto olisi sen muuttanut.

Putinin vastatoimet pakotteisiin ovat todella vaatimattomia mm omenan tuontikielto Puolasta. Ylilentokielto rokottaisi ainakin yhtä paljon Venäjää kuin länttä. Äärimmillään lännen vastapakoitteet estävät Aeroflotilta kaikki lennot länteen.

Putin määräsi keskuspankkiaan jo talvella kehittämään oman luottokortin. Siitä ei tullut mitään ja pakoteoligarkit käyttävät nyt kiinalaisia kortteja. Tätä ”uutta kylmää sotaa” Putin ei voita. Sen talous, joka on Italian luokkaa, ei sitä kestä.

Ukrainan valtion status kommunististen neuvostojen systeemissä perustui aikoinaan osin siihen, että kommunismi piti valtiota vain välineenä, joka oli alistettu puolueen idealle. Rakennelman ensimmäisen vaikean särön tuotti Tito ja hänen Jugoslaviansa. Sitten Mao katsoi idean Nestorin aseman kuuluvan hänelle. Jo Korean sota tuotti erimielisyyksiä, Vietnam – tai Indokiina – sitten vielä enemmän.

Ukraina ja Valkovenäjä olivat kuitenkin Kremlissä kokoontuvan keskuskomitean alla vankasti – niin pitkään kuin se kokoontui. Mutta Venäjän talous tai systeemi ei sitten päässyt koskaan kunnon käyntiin.EU:n ja muiden lännen markkinoiden, vapauksien, vetovoima on suurempi. Eli Venäjän tulisi itsensä muuttua, ja muutos ”vanhan kansallisuusaatteen” suuntaan ei voi houkutella ketään muuta.

Mutta kommunimin ja kapitalismin välisen kylmän sodan kaltaista tilannetta ei nykyisesta ristiriidasta saa. Vastakkain ovat imperialistiset suurvallat, joiden kansalaisia tämä vanha juttu tuskin kiinnostaa.

Näitä luetaan juuri nyt