Blogit

Joukko valtakunnan viisaita kommentoi maailman menoa.

Älä yritä tätä Helsingissä

Blogit Ykkösketju 11.4.2014 15:00
Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

En ole koskaan tavannut taiteilijaa, en kuullut yhtään hänen teostaan. Tiedän miehestä kaiken kaikkiaan melko vähän.

Ja sittenkin jo ihailen häntä.

Siihen riitti yksi mediassa lausuttu ihmettely, tärkeät sanat, jotka tekivät tästä kapellimestarista mielessäni suuren taiteilijan.

Kansallisoopperan uusi ylikapellimestari Michael Güttler kertoi uudessa työssään suurimmaksi yllätykseksi sen, että Kansallisoopperassa ei esiinnytä säästösyistä sunnuntaisin. Helsingin Sanomien haastattelussa Güttler sanoi: ”Sunnuntaiaamun loppu ja alkuiltapäivä ovat kansainvälisesti erittäin suosittuja esitysaikoja.”

Näinhän se on.

 

Täällä Pietarissa voi aloittaa suloisen sunnuntain lähtemällä aamiaisen jälkeen Mariinskiin balettiin tai oopperaan jo kello 11.30 alkavaan esitykseen. Hemmottelija nauttii suklaakonvehdin ja samppanjaa jo ennen esitystä, varhaisessa lasillisessa kuohuvaa on ripaus sunnuntaihin sopivaa sievää syntiä.

Yli kolmituntisenkin esityksen jälkeen päivää on vielä pitkälti jäljellä. Nautiskelijan sunnuntai jatkuu myöhäisellä lounaalla. Reipasta kulttuurisunnuntaita viettävä kipaisee kotimatkalla vielä taidenäyttelyyn tai kirjakauppaan.

Totta, Kansallisoopperassa sunnuntaiesitys maksaa arkipäivien näytöksiä enemmän. Mutta onhan tilanne silti hullunkurinen. Ei oopperaa, balettia, teatteria, konserttia ole olemassa ilman yleisöä, joka sen kuulee, näkee, kokee.

Suuri osa yleisöstä on töissä arkena ja siksi juuri viikonloppuisin, kiireettöminä sunnuntaipäivinä, heillä olisi aikaa nauttia kulttuurista.

On yleisön halveksintaa pitää näyttämöt tyhjinä juuri silloin kuin asiakkailla olisi aikaa täyttää katsomot. Ilman yleisöä ei tarvita yhtään oopperataloa, konserttisalia, teatterilavaa (silloin vasta rahaa säästyisi!).

Suuri taiteilija arvostaa yleisöään ja siksi Michael Güttler ihmettelee Kansallisoopperan hiljaisia sunnuntaipäiviä.

 

Koska asiat myös muuttuvat, usein myös paremmiksi, suunnittelen jo ruusukimppua, jonka ojennan Güttlerille eräänä sunnuntaina Kansallisoopperassa esityksen päätteeksi.

Pietarilaiseen yleisöön tottunut Güttler ei hämmästy kun annan kimpun hänelle henkilökohtaisesti, sillä niin täällä Pietarissa.

Ja jos näin käy, lähetän komeat ruusut myös koko Kansallisoopperan johdolle, joka voisi olla tiennäyttäjänä teatteriovien avaamisessa sunnuntaisin!