"Tuupas antamaan pi**ua", sanoi anonyymi ahdistelija – loppuuko sikailu?

Seksuaaliseen häirintään liittyvä vallankäyttö aiheuttaa yhteiskunnassa vahinkoa myös muille kuin ahdistelijoiden kohteeksi joutuneille henkilöille.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Olen paljon miettinyt ja päättänyt, että en tule tässä asiassa julkisuuteen”, sanoo yksi.

”Mitään muuta en haluaisi niin paljon kuin että nämä tyypit joutuisivat teoistaan vastuuseen”, kertoo toinen. 

Kolmas puhuu elokuva-alan ”todella törkeistä tapauksista”, mutta hän ei voi kertoa niistä nimillä julkisuudessa. Kunpa joku tulisi ja puhuisi suoraan. Kunpa se olisi joku isoista nimistä. Kunpa ihmiset tulisivat nyt ulos isona joukkona. Näitä toiveita olen kuullut viime aikoina aiheesta käymissäni keskusteluissa. 

Ilman nimiä kokemuksista on toki raportoitu, esimerkiksi 1. joulukuuta Helsingin Sanomien jutussa. Lehti julkaisi pysäyttäviä, anonyymejä tapauskertomuksia, joita siteeraan tässä kirjoituksessa kursiivilla. Samalla julkaistiin noin tuhannen esittävien taiteiden ammattilaisen allekirjoittama vetoomus seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi. 

Ohjaaja ilmoitti kuvauksissa, että on keksinyt seksikohtauksen, jossa vastanäyttelijäni riisuu minut ja alkaa panna mua. Kohtausta kuvattiin kahdella kameralla, jotka kävivät jo. Olin silloin niin nuori, etten tajunnut kysyä ”miksi” tai ilmoittaa, että ei käy. En olisi halunnut tehdä seksikohtausta kaikkien ihmisten edessä, mutta ilmapiiri oli sen verta painostava, että en osannut ehdottaa muuta vaihtoehtoa. Pressikiertueella ohjaaja haukkui kehoani ja kokemattomuuttani kohtauksessa (en selkeästi ollut ”pannut vielä tarpeeksi”).