Viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin. Politiikkaa, taloutta, journalismia.

Titteli jalkoväliin katsomatta – eduskunta voisi napata kiinni Aamulehden avauksesta

Salla Vuorikoski
Blogit Vuorikoski 17.9.2017 22:06
Aamulehti on ilmoittanut kutsuvansa tästä lähtien eduskunnan puhemiestä puheenjohtajaksi.  Lehti perustelee ratkaisuaan sillä, että se haluaa käyttää neutraalia kieltä ja pyrkiä eroon piilomaskuliinisuudesta.  Linjaus kuulostaa korviini rohkealta mutta järkeenkäyvältä. Suomen kielessä mies-sana viit...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Salla Vuorikoski

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Typeryyttä ja turhaa hurkastelua, niin Aamulehdeltä kuin tämän jutun toimittajaltakin. Viime viikolla oltiin huolissaan jo henkilötunnusten sukupuolittamisesta, seuraavaksi varmaan keksitään, että paljastuu se sukupuoli etunimistäkin.
Musta ei ole valkoista eikä kummastakaan kannata tehdä harmaata.
Ja jos oikeasti olette, niin huolissanne ”piilomaskuliinisuudesta”, niin kannattaisi varmaan huolestua siitä, mitä porukkaa maahan viime vuosina on laskettu.

Liekö antin perspirantti pettänyt vai onko kommentaattorina persujen Oinonen salanimellä? Perustelu kuulostaa näet samalta kuin kansanedustaja Oinosen hauveli-puheenvuoro sukupuolineutraalia avioliittolakia käsiteltäessä.

Mutta asiallisesti: mikähän siinä on niin vaikeaa asennoitua tosiasiaan, että eduskunnan puheenjohtajana onkin nainen, tai että talkkarina on nainen, tai siihen että putkimies tai esimies tai kirkkoherra voi nykyään olla myös nainen? Tai siihen, että sotamieheksi pääsee nykyään nainen? Tai siihen, että musta ihonväri ei olekaan halveksunnan ja pilkan aihe?

Tai siihen, että mikään muuttuu oikeudenmukaiseksi ja tasa-arvoiseksi?

Eduskunnassa on myös ”oikeusasiamies” eli Riksdagens ”ombudsman”. Sana on niitä harvoja sanoja, jotka on englannin kieleen omaksuttu ”dilemman” lisäksi.Mikähän se uusi nimi olisi.~henkilö, ~rollfigur.

Kannattaa lopettaa näillä perinteisillä nimillä pelleily.Esimerkkinä on nimismies/länsman, joka nimikkeenä tulee häviämään eläköitymisen myötä. Olisi kiire keksiä sukupuolineutraali nimi ennenkuin koko nimismieskunta häviää. Länsman oli jo 1400-luvulla oleva luottotehtävä. Kaukainen esi-isäni oli länsman 1500-luvulla.

Miksi näitä vanhoja nimikkeitä ei voida hyväksyä sellaisenaan. Eduskunnan oikeusasiamies on ruotsiksi ombudsman, joka sana on lainattu sellaisenaan myös englannin kieleen.
Nimismies eli länsman oli Suomessa jo 1400-luvulla. Tämä on kiire muuttaa sillä nimismiehet häviävät eläköitymisen myötä. Esi-isänikin oli länsman jo 1500-luvulla.

Ja kirkkoherra on helpoin muutettava sillä nimi on väärin käännetty ruotsin sanasta ”kyrkoherde”. Kirkkopaimen voisi olla sitten vaikka sukupuoleton.

Miksi näitä vanhoja nimikkeitä ei voida hyväksyä sellaisenaan. Eduskunnan oikeusasiamies on ruotsiksi ombudsman, joka sana on lainattu sellaisenaan myös englannin kieleen.
Nimismies eli länsman oli Suomessa jo 1400-luvulla. Tällä on kiire muuttaa sillä nimismiehet häviävät eläköitymisen myötä. Esi-isänikin oli länsman jo 1500-luvulla.

Ja kirkkoherra on helpoin muutettava sillä nimi on väärin käännetty ruotsin sanasta ”kyrkoherde”. Kirkkopaimen voisi olla sitten vaikka sukupuoleton.

Sanasta henkilöä, sarvesta nautaeläintä 🙂

Muuten olen sitä mieltä, että ’tieteilijä’ on mukavampi termi kuin ’tiedehenkilö’ 🙂

Lisäksi olen sitä mieltä, että kommenttitoiminnot, jotka muuttaavat tekstimuotoiset hymiöt emojeiksi, voisi kieltää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *