Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Soinin ylimielisyys ei taittunut eduskunnassa – kokoomuksessa käydään nyt kovaa hermopeliä

Blogit Vuorikoski 20.9.2018 15:25
Salla Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Sinisellä ulkoministeri Timo Soinilla oli tänään kullanarvoinen mahdollisuus parantaa asemiaan huomenna perjantaina järjestettävässä luottamusäänestyksessä.

Aborttipuheistaan tilille joutuva Soini olisi voinut vannoa eduskunnalle kautta kiven ja kannon, että ”en tee tätä enää koskaan”.

Tätä lupausta ei kuultu.

Soini vastasi kokoomuksen kansanedustajan Jaana Pelkosen kysymykseen toteamalla, että hänellä on oikeus vakaumukseensa eikä se huutelemalla miksikään muutu.

Vastaus ei tyydyttänyt Pelkosta, joka ilmoitti, ettei voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Soini-kapinallisten joukkoon on liittynyt myös toinen kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Samaa näyttää harkitsevan Sofia Vikman.

Soinia ei voi rohkeuden puutteesta syyttää.

Sen sijaan hän saattaa arvioida väärin, kuinka kauan naisten ihmisoikeuksia vakavin mielin ajavat poliitikot suostuvat katsomaan sivusta ministerin mellastamista.

Kyse ei ole yhdestä kerrasta, vaan Soini on ulkoministerinä toistuvasti liputtanut aborttikantojaan, saamastaan kritiikistä huolimatta.

 

Kun Soinin aborttikannanotot nousivat kovaan keskusteluun Kanadan-mielenilmauksen ja Argentiina-kommentin jälkeen, monet hallituspuolueiden edustajat tuomitsivat Soinin toimet kovasanaisesti.

En tiedä, kuinka moni heistä arvasi joutuvansa vielä äänestämään ulkoministerin asemasta eduskunnassa.

Äänestyksen järjestänyt oppositioporukka nappaa operaatiosta pienen voiton, käy Soinille äänestyksessä kuinka hyvänsä. Mustapekka näyttää sen sijaan jäävän hallituspuolueiden Soini-kriitikoiden käsiin.

Riskinä on, että Soinin tukeminen on asia, jota he joutuvat poliittisella urallaan toistuvasti puolustamaan.

Paine siis kasvaa. Sitä on lisännyt muun muassa kokoomuksen entinen ääniharava Kirsi Piha.

Hän ihmetteli Twitterissä keskustan Hanna Kososta, joka kertoi äänestävänsä kritiikistään huolimatta Soinin puolesta, koska ”tätä kutsutaan politiikaksi”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on antanut ymmärtää, että asia jää kunkin kokoomuslaisen itse ratkottavaksi.

Media on nuohonnut erityisesti kokoomuslaisten naisten kantoja. Voi kysyä, onko kyseessä yksin naisten ja yksin kokoomuksen asia.

Osaa naisista myös potuttaa, että miesten johtama hallitus on latistamassa isoa periaatteellista kysymystä sivuseikaksi, jota tärkeämpää on Soinin ministeripestin jatko.

 

Soinin kaatuminen näyttää mahdolliselta mutta epätodennäköiseltä, sillä se vaatisi ison repeämän hallitusrintamassa.

Soini saa tukea myös oppositiosta. Aborttikritiikkiä komppaava KD seisoo varmuudella Soinin takana.

Perussuomalaisten osalta tilanne on epäselvempi.

Heillä ei taatusti ole suurta hinkua lähteä vihreiden, SDP:n, vasemmistoliiton ja RKP:n rintamaan arvokysymyksessä, mutta toisaalta: nyt olisi ainutlaatuinen tilaisuus potkaista Soinia vielä kerran nilkkaan. Sinisten ja perussuomalaisten välit ovat jäätävät.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä on moneen kertaan julistanut, että Soini selviää äänestyksestä. Sipilällä on selvä viesti keskustalaisille: tähän ette sotea ja maakuntia kaada.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on nimittäin ilmoittanut, että Soinin mukana kaatuu hallitus. Uhkauksen pitävyyttä voi pohtia.

Jos tositilanne tulisi eteen eli Soini saisi epäluottamuksen, tämäkin kanta voi vielä kääntyä vaikka ”isänmaan edun nimissä”.

Se ei olisi politiikassa ainutlaatuista.

Voi ajatella, että Soinin ja hallituksen luottamuksen niputtaminen yhteen jo etukäteen on ristiriidassa perustuslain kanssa. Laki nimenomaan tarjoaa kaksi vaihtoehtoa luottamuksen mittauttamiselle: se voi kohdistua joko hallitukseen tai yksittäiseen ministeriin.

Mikään ei tietenkään estä sitä, että hallitus voi todeta olevansa täysin toimintakyvytön ilman Soinin Timoa.

 

Päivitys 20.9. kello 18.17: Koska eduskunnassa tapahtumat etenivät lennokkaasti, kirjoitin tähän blogiin jatko-osan. Lue täältä: 

Jatkoa eduskunnan outoon panttivankidraamaan – Ukaasi: yhtään punaista valoa ei sallita.

 

Keskustelin tänään politiikan toimittajan Tuomo Lappalaisen kanssa Soinin jännittävästä tilanteesta Sallalive-videolähetyksessä. Katso Periscope-lähetys täältä.

Voiko Soini kaatua aborttipuheisiin?