Soini-äänestys eduskunnassa: isänmurhan viimeistely, hallituksen kaato vai periaatteiden myynti?

Lasku luottamusäänestyksestä voi langeta lopulta niille hallituspuolueiden edustajille, jotka ovat jo julkisesti tuominneet ulkoministerin aborttipuheet.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Neljän oppositiopuolueen masinoima epäluottamusäänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikannanotoista johtaa eduskunnassa tilanteeseen, jossa on hallitukselle niukasti kivoja vaihtoehtoja.

Pohjimmiltaan äänestyksessä on kyse siitä, ovatko Soinin toistuvat, Suomen ulkopoliittisen linjan vastaiset lausunnot abortista kansanedustajien mielestä asia, jonka takia he katsoisivat ministerin menettäneen luottamuksen.

Yleensä luottamusäänestyksissä hallituksen kansanedustajat seisovat yhdessä rintamassa, mutta tällä kertaa tilanne voi olla toinen. Useat hallituspuolueiden kansanedustajat ja ministerit ovat paheksuneet Soinin kannanottoja.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi toiveikkaana STT:lle, että opposition Soini-rintamaan voisi liittyä etenkin edistyksellisiä kokoomuslaisia naisia.

Tuohtumusta on esiintynyt myös keskustassa.

”Totean tasa-arvoministerinä, että tämänkaltaisia vihjailujakaan siitä, että voisimme olla tyytyväisiä Argentiinassa tapahtuneeseen kehitykseen, en voi hyväksyä”, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko.

 

Virallisesti ottaen vaakalaudalla on vain Soinin asema ulkoministerinä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon twiitti antaa kuitenkin osviittaa, että kyse on isommasta asiasta. Viesti kuuluu: jos kaadatte Soinin, kaadatte koko hallituksen.

Kuvitellaan tilanne, jossa eduskunta äänestäisi Soinille epäluottamusta. Silloin ministerille syntyisi välitön velvollisuus pyytää eroa, joka presidentin olisi myönnettävä.

Siniset voisi yrittää kaivaa riveistään uuden ulkoministerin tai hallitus voisi muulla tavoin veivata pestejään uuteen järjestykseen.

Samalla tosin toverit viimeistelisivät isänmurhan, jonka halla-aholaiset panivat alkuun työntäessään Soinin sivuun ja ottaessaan perussuomalaisen puolueen haltuunsa.

Soinille skenaario on synkkä. Näyttää nimittäin siltä, että hänen mahdollisuutensa kiinnostaviin merkkipesteihin ulkomailla ovat viime aikojen riekkumisen myötä käyneet vähiin.

Kun ottaa huomioon Terhon uhkavaatimuksen, vaihtoehto tuskin on todennäköinen. Jätetään spekulaatioikkuna kuitenkin auki: onhan Sipilän hallituksen kohdalla käynyt ennenkin niin, että kantoja on veivattu uusiksi tilanteen mukaan.

Luottamusäänestystä edeltävä aika voisi muuten olla sinisille hyvä hetki kysyä empivältä Soinilta, josko hän lähtisi keräämään miniatyyripuolueelle ääniä eduskuntavaaleissa.

 

Kuvitellaan sitten tilanne, jossa Soini saisi epäluottamuslauseen ja Terhon uhkauksen mukaisesti hallitus hajoaisi siihen paikkaan.

Samalla kaatuisi maakunta- ja sote-uudistuksen eteneminen ainakin tältä erää. Se on hallituksen suurin hanke ja tyssääminen olisi varsinkin keskustalle ja pääministeri Juha Sipilälle valtava takaisku.

Uudistus on tosin vaarassa kaatua syksyn mittaan muutenkin, kun sen käsittely etenee sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa.

Kokoomuksen kulisseissa on jo havaittu hinkua kaataa koko jättiläisuudistus, jonka moni kokoomuslainen kokee vesittyneen liian monella tavalla ja tarjoavan poliittisia voittoja lähinnä keskustalle.

Ainakin foliohattu päässä voi kuvitella ratkaisun, jossa kokoomus pääsisi naisten ihmisoikeuksiin liittyvän periaatteellisen kysymyksen varjolla irti rasitteeksi muodostuneesta lehmänkaupastaan.

Periaatteisiin vetoaminen ei olisi uusi juttu hallitukselle.

”Hallitusohjelmaan on täysin mahdoton kirjata kaikkea, mitä eteen tulee. Arvopohjan pitää olla yhteinen”, sanoi Sipilä selittäessään, miksi Jussi Halla-ahon johtoon siirtyneet perussuomalaiset eivät enää kelvanneet hallituskumppaniksi.

”Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa”, komppasi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

 

Lasku opposition operaatiosta voi langeta lopulta niille hallituspuolueiden edustajille, jotka ovat julkisesti tuominneet Soinin aborttipuheet.

Jos he äänestävät Soinin jatkon puolesta, heitä syytetään periaatteidensa myymisestä ja heiltä vaaditaan selitystä epäjohdonmukaiselta näyttävään toimintaan.

Tarjoan tässä muutamia mallivastauksia vapaaseen käyttöön.

”Naisten ihmisoikeudet ovat tärkeitä, mutta tärkeämpää on hallituksen jatko.”

”Naisten ihmisoikeudet ovat tärkeitä, mutta Timo on muuten hyvä tyyppi.”

”Naisten ihmisoikeudet ovat tärkeitä, mutta Juha/Petteri/Timo olisi tosi vihainen, jos olisin äänestänyt epäluottamuksen puolesta.”

 

Muokattu 8.9. kello 15.28: korjattu ensimmäisestä lauseesta välikysymys-sana epäluottamusäänestykseksi.