Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Saivartelu sikseen – Soinin aborttitempaus oli poliittinen teko, jossa hyödynnettiin ministerin arvovaltaa

Blogit Vuorikoski 31.5.2018 20:23
Salla Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) matkusti toukokuussa Kanadaan työmatkalle. Yhtenä iltana hän osallistui abortinvastustajien mielenilmaukseen – omien sanojensa mukaan yksityishenkilönä.

Tapahtumasarjan yksityisen luonteen uskottavuutta heikentää se, että Soini tiedotti itse asiasta julkisesti. Ulkoministerillä on tapana kertoa tekemisistään ja näkemyksistään blogissaan, jota hän Plokiksi kutsuu.

”Ottawassa kävin yhtenä iltana Pro-Life liikkeen iltavigiliassa, joka alkoi klo 21,00. Tuo tilaisuus järjestettiin ulkona, eikä kirkossa. Tapahtuma edelsi seuraavan päivän suurta Pro-Life marssia Ottawassa”, Soini kirjoitti 12. toukokuuta.

Kirjoituksessaan hän pohdiskeli muun muassa poliisien läsnäoloa ja uskonnonvapautta.

Peräkonttikeikastaan tunnetuksi tullut Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen puolestaan twiittasi tapahtumasta kuvan julkisuuteen.

Oletan, että Soinin titteli ”Foreign Minister” on lipsahtanut vahingossa twiittiin, jos siis uskomme tarinaa, jonka mukaan kyse oli yksityisestä iltamenosta.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) avustaja puolestaan väittelee Twitterissä siitä, oliko tapahtuma mielenilmaus ensinkään.

The Annual National March for Life -tapahtuma ilmoittaa itse, että ulkoilmassa järjestetty kynttilätilaisuus oli startti kolmen päivän tapahtumaan. Osallistujia oli satoja.

Jätetään saivartelu.

Ei jää epäselväksi, että kyse oli mielenilmauksesta ja kannanotosta, jonka ministeri ja hänen apulaisensa halusivat julkisuuteen. Eihän se sinne tosin uponnut, koska meillä oli jotain muuta äimisteltävänä juuri silloin.

Iltalehti nosti tapauksen esille sen jälkeen, kun Soini oli blogissaan surrut aborttimyönteisen kannan murskavoittoa Irlannin kansanäänestyksessä.

Ulkoministerillä on sama lippalakki kesät talvet. On eri asia käydä yksityisesti vaikka kylässä kavereiden luona työmatkan yhteydessä kuin osallistua hallituksen ulkopoliittisen linjan vastaiseen mielenilmaukseen ja tuutata asia julkisuuteen.

 

Oleellinen kysymys kuuluu:  onko oikein, että Soini käyttää tällä tavalla ministerin arvovaltaa edistääkseen omaa agendaansa?

Näyttää siltä, että siellä maailmalla Soinin toimia ei ole juuri noteerattu. Kysymys on puhtaasti sisäpoliittinen ja oppositio luonnollisesti ottaa siitä kaiken irti tilanteessa, jossa hallituksella on muutenkin sote-uudistuksensa kanssa kiinni pitelemistä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tänään eduskunnassa, että Soinin vierailu oli merkitty etukäteen ulkoministerin matkakalenteriin. Hän myös selvitti, ettei hallitus ole muuttanut linjaansa abortin suhteen, mitä tuskin kukaan edes epäili.

Sen jälkeen seurasi yleistä kiemurtelua.

”Yksityistilaisuudessa jos ollaan ministerinä, niin silloin täytyy olla äärimmäisen tarkkana siinä, että esiinnytään yksityishenkilönä eikä ministerinä. Tässä kulkee äärimmäisen tarkka raja”, Sipilä totesi.

Tarkkana pitää aina olla. Se tosin jäi epäselväksi, oliko Soini pääministerin mielestä ylittänyt rajan.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) puolestaan ilmoitti, että Soinin linjalla ei ole mitään tekemistä Suomen ja hallituksen virallisen linjan kanssa.

Ei tosiaan yhtään mitään muuta kuin että Soini linjoineen on hallituksen ulkoministeri ja tällä hetkellä yksi tärkeimmistä Suomen edustajista maailmalla.

Hänen aborttikantansa on ollut tiedossa jo aiemmin eikä se ole ollut ongelma hallituskavereille enempää kuin se, että ministeri edustaa hallituksessa olemattoman kannatuksen minipuoluetta.

Soinin sanoja lainaten: sitä saa, mitä tilaa.