Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Saarikko ja kumppanit dumppasivat itse itsensä arvonurkkaan – tässä vinkki jatkoa varten

Blogit Vuorikoski 25.9.2018 21:05
Salla Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

on pakko rakastaa politiikan kieltä. Jos joskus hallitukselle tärkeää oli yhteinen arvopohja, nyt tuskaa aiheuttaa arvonurkka. 

Termin lanseerasi pääministeri Juha Sipilä (kesk) viikonloppuna. 

“En ainakaan itseäni tunnistanut siitä arvonurkasta, johon meidät ajettiin”, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) harmitteli tänään Helsingin Sanomissa

Arvonurkka ahdistaa keskustan ryhmässä laajemminkin ja kiukku kohdistuu kokoomukseen. Tunteita tuuletettiin Kesärannassa tänään illalla. 

 

Nurkkaaminen tapahtui siis äänestettäessä ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta eduskunnassa.

Keskustan ryhmä tuki Soinia kauniissa muodostelmassa. Sitten tuntui kurjalta, kun muutama kokoomuksen edustaja protestoi ja istui paikallaan äänestämättä.

Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) vielä meni julkisuudessa ymmärtämään ryhmänsä kansanedustajia, joille Soinin tukeminen tuotti tuskaa.

Sitten tapahtui kaikenlaista. Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen syytti pääministeri Juha Sipilää kokoomuslaisten tunteiden vähättelystä, minkä väitteen Jokinen perui myöhemmin. Syypää olikin media. 

Kivempaa poliittista keskustelukulttuuria vain hetkeä aiemmin kaipaillut kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) puolestaan ehti syyttää kokoomuslaisia “petturiporukaksi”.

 

Tästä aborttihommasta tuli vähän isompi juttu. Näyttää siltä, että kiukkuinen vastareaktio on saanut joukon poliitikkoja ja kommentaattoreita hämmennyksiin. 

Äänestyksestä ei selvitty pienellä kohulla, vaikka kyse oli pelkästään siitä, mitä ministeri oli sanonut naisten oikeuksista maailmalla. Näistähän tehdään numeroa yleensä vain juhlapuheissa.

Jokunen kokoomuslainen on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa jättävänsä puolueen pettyneenä.

Millainen takaisku Soini-operaatio oikeasti oli puolueen suosiolle? Tätä mietitään nyt kokoomuksessa ja keskustassa. 

Myöhemmin gallupeista ja vaalituloksesta voi yrittää päätellä, onko pettymyksessä kyse vain pienen joukon kuuluvasta äänestä vai hermostuivatko liberaalit tempusta laajemminkin.

 

Naisten oikeuksien ystäviksi ilmoittautuneet ja Soinia tukeneet poliitikot ovat selittäneet, että ei tässä abortista äänestetty. Eihän Suomessa aborttioikeus ollut muuttumassa!

Sellaista väitettä ei tosin kukaan ole tainnut esittää. Kyse oli nimenomaan ulkopolitiikasta eli siitä, millaisia kantoja ulkoministeri oli esittänyt asioista, jotka kuuluvat hänen omalle vastuualueelleen.

Pohdinnassa piti olla, saako ministeri esittää toistuvasti Suomen linjan vastaisia näkemyksiä. Tämä oli juurikin poliittisen arvioinnin asia, kuten oikeuskansleri ennen äänestystä painotti omassa ratkaisussaan.

Hallituspuolueiden edustajat eivät tosin saaneet ottaa kantaa tähän ydinkysymykseen. Hallituksen johtotrio sopi, että äänestys koski hallituksen pystyssä pysymistä. Jos Soini ei saa jatkaa, siniset lähtee pois, kuului uhkaus. 

Hallituksen jatko turvattiin. Jostain kummasta syystä Soini iloitsi äänestyksen jälkeen, että eduskunta oli äänestänyt hänen luottamuksestaan äänin 100-60. Ihan kuin kyse ei olisikaan ollut hallituksen jatkosta. 

Ei ihme jos touhu hämmentää osaa kansasta, jos poliitikot eivät itsekään saa pidettyä tarinaansa kasassa.

 

Palataan arvonurkkaan, jossa Saarikko nyt kyhjöttää kavereidensa kanssa. En tiedä, kuinka reilua se on, mutta näyttää siltä, että operaatiossa kävi juuri niin kuin moni arveli.

Mustapekka jäi Saarikon kaltaisille kokoomuksen ja keskustan naisille, jotka mielellään puhuvat naisten oikeuksista ja tasa-arvosta.

Mikä avuksi? Jatkoa varten tarjoan vinkkiä, joka toimii paitsi politiikassa, myös elämässä muutenkin.

Älä tee haisevia kompromisseja tärkeissä, periaatteellisissa arvokysymyksissä.